Dolar, ticaret savaşları endişesi ve beklentilerin üzerinde gelen ABD ticaret açığı sonrası baskı altında kalırken, piyasaların gözü yarın açıklanacak ECB faiz kararı ve cuma günü gelecek ABD işsizlik verilerinde.
TCMB, piyasa beklentilerine paralel olarak faizlerde değişikliğe gitmedi ve ana fonlama aracı olan geç likidite penceresi faizini yüzde 12.75 seviyesinde bıraktı. Karar metninde, öncekinden farklı olarak enflasyonun ana eğilimindeki katılığa ve çekirdek enflasyonun yüksek seyrine vurgu yapıldı.
Akşam saatlerine kadar hafif yukarı yön isteğini koruyan kur, ocak ayı ABD ticaret açığı verisi sonrası aşağı yönlü seyretti. Gün içinde 3.7912-3.8094 aralığında dalgalanan kur, saat 18:00’da 3.7995 seviyesinde yer aldı. Aynı dakikalarda euro/TL 4.7175’den işlem gördü. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi ise günü yüzde 0,11 primle 116.842 puandan kapattı.
Dolarda zayıf seyir sürüyor
Hafta başından bu yana 90 seviyesinin altında güçsüz bir seyrin izlendiği dolar endeksi 89,50’de zayıf bir görünüm çiziyor. Son olarak, korumacı politikalara karşı duruşuyla bilinen ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomi başdanışmanı Gary Cohn’un görevden ayrılması dolar üzerinde baskıya neden oluyor. Öte yandan bugün açıklanan ocak ayı ABD ticaret açığı verisi 56,60 milyar dolar ile 55,00 milyar dolar yönündeki beklentinin üzerinde geldi.
Gözler ECB ve ABD’de
Yurt içi piyasalarda pazartesi günü gelen enflasyon verisi ve bugün açıklanan faiz kararlarıyla hareketli günler geride kalırken, yarın ECB faiz kararı izlenecek. Bankanın yüzde 0,00 seviyesindeki faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Cuma günü ise ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri yatırımcının gündeminde olacak.
DenizBank Yatırım Hizmetleri’nden Orkun Gödek, ECB toplantısına ilişkin, “Genel piyasa konsensüsüne paralel, politika faiz oranları ve aylık varlık alım programında herhangi bir değişikliğe gidilmesi beklentisinde değiliz. Ancak, sözlü yönlendirme kısmında değişiklik olma ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Banka, bölgedeki ekonomik aktiviteyi canlandırmak ve fiyatlardaki zayıflamayı durdurmak-yukarı çekmek adına mevduat faiz oranını eksi yüzde 0.40 seviyesinde tutuyor. 2019 yılı öncesinde mevcut politika faiz oranlarında değişikliğe gidilmesi beklentisi hakim değil” değerlendirmesinde bulundu.
“Metin, şahin duruşa işaret etmez”
TCMB’nin faiz kararına ilişkin değerlendirmede bulunan QNB Finans Yatırım’dan Burak Kanlı, karar metninin bir öncekine benzer olduğunu dile getirerek, “Metindeki tek fark, TCMB’nin çekirdek enflasyon göstergelerindeki katılığa dair cümle. Banka, bunu daha önce çeşitli zamanlarda paylaşmıştı piyasa ile. Dolayısıyla bu cümleden TCMB’nin daha şahin bir duruşa geçtiği sonucunun çıkarılamayacağını düşünüyorum” diye konuştu.
“Merkez, kaygılarını daha fazla belirtiyor”
Alternatif Bank’tan Serdar Şenol ise, Merkez Bankası’nın karar metnindeki değişikliğin TL varlıklar üzerinde olumlu etki yaratabileceğini düşündüklerini, ancak yurt dışı risklerin yüksek kalmasının TL’deki iyimserliği sınırlayacağını söyledi. Şenol, bankanın politika metnine, “Ana eğilime ilişkin göstergeler katılık sergilerken çekirdek enflasyonun yüksek seyrettiği gözlenmektedir” ifadesinin eklendiğine işaret ederek, “TCMB enflasyon kaygılarını daha fazla belirtiyor. Bu gelişme TL tarafında daha sıkı bir tavır olarak algılanabilir” diye konuştu.
“Karar, sınırlı pozitif etki yapar”
Gedik Yatırım’dan Ekonomist Erol Gürcan, Merkez Bankası kararının olumlu baz etkileri kaynaklı enflasyonda beklenen iyileşme eğilimini dikkate alarak, mevcut para politikası duruşunun yeterli sıkılığı sağlayacağını düşüncesiyle, TL varlıklar ve genel ekonomik görünüm üzerindeki kısa-orta vadeli ekonomik etkisini ‘sınırlı pozitif’ olarak değerlendirdi. Karar metninin büyük ölçüde aynı kaldığına dikkati çeken Gürcan, “Tek değişiklik, ‘Ana eğilime ilişkin göstergeler katılık sergilerken çekirdek enflasyonun yüksek seyrettiği gözlenmektedir’ ifadesi oldu. Enflasyon konusundaki bu vurguya ek olarak beklenen baz etkisi ve geçici faktör kaynaklardan bağımsız olarak sıkı duruşun kararlılıkla süreceği ifadesinin korunmasını yerinde bulduğumuzu ifade etmekte fayda var. TCMB’nin birinci önceliği olan enflasyon konusundaki kararlı duruşun pekiştirilmesi ve kısa vadede politika duruşunda bir gevşemeye gidilmeyeceği algısının piyasada taze tutulması önemlidir”