Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Biontech mi, Sinovac mı? Yan etkileri nedir? 3. doz gerekli mi? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yanıtladı

Biontech mi, Sinovac mı? Yan etkileri nedir? 3. doz gerekli mi? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yanıtladı

admin admin - - 3 dk okuma süresi
9 0

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan SÖZCÜ TV yayınına katılarak Sözcü TV Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Alişer Delek’in sorularını yanıtladı. “Sinovac aşısı mı? Biontech aşısı mı?” tartışmalarına yönelik aşıların etkilerini anlatan Ceyhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı aşı konusunda eleştirdi. Ceyhan özetle şunları söyledi:

TÜRKİYE PANDEMİYLE MÜCADELEDE HANGİ NOKTADA?

*Aşılamayı tek başına düşünmek yanlış. Aşılama 2 katına çıkarsa artık aşının etkisi başlar, yüzde 30’a çıkarsa aşılamanın etkisi görülmeye başlar gibi düşünceler son derece yanlış. Bugün bile birçok basın organında değişik öğretim üyelerinin görüşleri vardı. Bunlar hiçbir dayanağı bilimsel verisi olmayan yaklaşımlar.

*Çünkü şunu biliyoruz, siz eğer aşılamada hedef nokta olan yüzde 70-75 toplum aşılamasına gelmezseniz istediğiniz kadar aşılayın yüzde 15 ile yüzde 30 arasında bir fark göremezsiniz. Tedbirleri kaldırırsanız ya da halk tedbirlere uymazsa vakaların arttığını görürsünüz. ‘Salgının kontrol altına alınmasına vaka sayılarının artmaması için aşı mı daha önemlidir?

*Alınan tedbirler mi daha önemlidir?’ diye bir soru sorulursa bunun cevabı kesinlikle tedbirler şeklinde olur. Biz yüzde 16 aşılama yapmışız ama vakalarını yüzde 4-5 aşılama yapmasına rağmen bizden daha iyi kontrol eden ülkeler var. Dolayısıyla tedbirler şuanda ön planda olmalı.

SİNOVAC MI BİONTECH Mİ?

*Eğer yeteri kadar aşı üretilseydi, yeteri hızda yeteri miktarda o zaman zaten en yetkin olan en güvenilir olan bir aşı seçerdiniz onunla devam ederdiniz. Bütün sorun böyle bir teminin sağlanamaması sizinde temin etmekte güçlük çekmeniz. Çünkü aşılama mümkün olabilir gerçeği ortaya çıktıktan sonra henüz daha faz 3 çalışmaları sırasında bu işi yapabilecek ekonomisi olan ülkeler paralarını peşin yatırdılar ondan sonra aşıyı beklediler. Biz ilk başta, ‘Avrupa’da en iyi aşı yapan ülkeyiz. Dünyada beşinciyiz’ gibi gereksiz övünürken diğer ülkeler geldi geçti bizi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir