Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Avrupa Türk Döner Üreticileri AB’den Onay İstiyor

Avrupa Türk Döner Üreticileri AB’den Onay İstiyor

haber haber - - 2 dk okuma süresi
26 0

Türk Döner Üreticileri AB Standartlarını İstiyor

Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren Türk döner üreticileri, Avrupa Birliği Komisyonu’na detaylı bir başvuru yaparak, standartlara uymayan dönerlerin ‘döner kebap’ olarak satılmasının yasaklanmasını talep etti.

AB Mührü Alabilmek İçin Standartlar Belirlendi

Üreticiler, sadece AB onayı almış dönerlerin AB mührü alabileceği yönünde talepte bulundu. Başvuru ciddi şekilde değerlendirilerek üç aylık itiraz süresi belirlendi.

AB Onaylı Dönerin Şartları

AB onaylı dönerin en önemli şartı; etin en az 16 aylık sığır ya da en az 6 aylık koyunun but ve sırt etinden olması gerekiyor. Kıymalı yapıldığı durumlarda kıyma oranı yüzde 60’ı geçmemeli.

Döner İçeriğindeki Malzemeler ve Kesilme Şartları

AB onayı için büyük boy hazır döner kebap içinde belirli miktarlarda hayvansal yağ, yoğurt veya süt, soğan, tuz, karabiber, beyaz biber, kırmızı biber ve kekik gibi malzemelerin bulunması gerekiyor. Ayrıca, dönerin kesilme şekli de belirlenmiş olup kırmızı etin üç ile beş milimetre, tavuk etinin ise bir- iki santimetre kalınlığında kesilmesi isteniyor.

Marka ve Ürün Koruma Altına Alınacak

AB onayı ile döner ürünleri hem marka hem de ürün olarak koruma altına alınacak. Malzemelerin netliği artacak ve tüketiciler AB onayına sahip ürünleri tercih edebilecek.

İlgili Yazılar