Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. SPSS Analizi Nedir Ne İçin Kullanılır?

SPSS Analizi Nedir Ne İçin Kullanılır?

admin admin - - 3 dk okuma süresi
13 0

İngilizce Statistical Package for the Social Sciences ifadesinin kısaltılmışı olan spss Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı anlamına gelmektedir. 1968 yılında SPSS firması tarafından piyasaya sürümüş olan program 2009 tarihinde IBM tarafından satın alınmıştır. Kurum ve kuruluşlar Pazar araştırması yapmak için spss programını kullanmaktadır. Ayrıca Sağlık Bilimleri, Fen Bilimleri ve Eğitim Bilimleri alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Spss analizi yapan programının görünümü Microsoft Excel’e benzemektedir.

Spss veri analizi yapan programının en son versiyonu SPSS 25’dir. Spss analizi yaptırmak istiyorum diyenler öncelikle programın genel mantığını çözmelidir. Genel mantığını çözmeden programda analiz yapmaya çalışmak doğru olmayacaktır. Program Mac ve Windows bilgisayarlarda çalıştığından ilk olarak Mac veya Windows bilgisayara sahip olunmalıdır.

Programı kullanmak birçok kişiye zor gelmektedir. Bunun asıl nedeni ara yüzünün İngilizce olmasından kaynaklanır. Bir süre pratik yaptıktan sonra işlemler yapılırken nereye tıklanması gerektiği ezberlendiğinden İngilizce problem olmaktan çıkmaktadır. Spss veri örnekleri programın faydasını sergilemektedir. Faydasını fark eden kurumlar spss analizi yaptırmak istiyorum demektedir.

Sadece internetteki videolardan bakarakSpss analizi yapılamaz. Spss veri analizi yapabilmenin iki temel yolu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi programın nasıl kullanıldığını anlatan kitap satın almaktır. Kitaptaki anlatım hangi spss versiyonu ile yapılıyorsa o versiyon indirilir. Böylece kitap daha etkin bir şekilde kullanılır. Kitaptaki terimlere takılmamak programın nasıl işlediğine odaklanmak en kolay yoldur.

İkinci yol ise spss analizi programını özel ders ile öğrenmektir. Özel ders alınacağı zaman da kurs mahiyetinde olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü sadece video ile anlatım yapıldığından program basamaklar şeklinde anlatılmaz. Özel ders olarak temel eğitim alındıktan sonra videolardan destek alınabilir. Temel bilgiler alınıp temel kullanım öğrenildikten sonra diğer analizler videodan bakılarak rahatlıkla uygulanabilir.

Programı iyi kullanabilmek için analizlerin nasıl yapılacağını öğrenmeden önce 100 ila 150 adet veri girişinin yapılması lazımdır.  Böylece spss veri örnekleri ile standart sapma, verilere ilişkin ortalama, medyan, mod gibi değerlendirmelerin hesaplaması yapılabilir. Tamamlayıcı istatistikler ve Frekans analizi temel analizlerdir. Temel analizler kolaylıkla yapılmakla birlikte diğer analizler için yardım almak faydalı olacaktır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir