Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Nahçıvan Üniversitesinde Akademi

Nahçıvan Üniversitesinde Akademi

admin admin - - 5 dk okuma süresi
13 0

Nahçıvan Üniversitesinde Akademi

Nahçıvan Üniversitesi (NU), Azerbaycan Cumhuriyeti’nin en büyük üniversitesidir. Üniversite 10 Ocak 1968’de kurulmuştur ve şu anda 141 hektardır. NU, 14 kolej, 49 bölüm ve araştırma enstitüsünden oluşmaktadır. Bir tıp fakültesi ve bir yabancı diller okulu vardır. Ayrıca NU, tarım bilimi, gıda teknolojisi, ekonomi ve yönetim, coğrafya, tarih, hukuk, pedagoji, siyaset ve uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi ve Türk dili enstitüsüne sahiptir. NU, Kafkasya bölgesinin en prestijli üniversitelerinden biridir.

 NU, cumhuriyetin kalkınması için uzmanlar yetiştirmek amacıyla 1968 yılında Sovyet Azerbaycan’da kurulmuştur. Üniversite başlangıçta Bakü’de ikamet ediyordu, ancak artan kayıt nedeniyle altı yıl sonra Nahçıvan Şehrine taşındı. Üniversite, öğrencileri ve öğretim üyeleri arasında yüksek derecede coşkuyla ideal bir notla başladı. İlk imajı, son teknoloji tesislere ve etkileyici mimariye sahip modern bir üniversiteydi. Ancak son dönemde yaşanan bazı gelişmeler bu idealize edilmiş imajı lekelemiştir. Son yıllarda NU, yönetimi ve öğretim üyeleri arasındaki yolsuzluk ve öğrencilerinin kötü yaşam koşullarıyla boğuşuyor. Bu, öğrenci kaydını ve akademik kaliteyi büyük ölçüde azalttı ve üniversitenin aday öğrenciler ve aileleri nezdindeki itibarına zarar verdi.

NU’nun ana kampüsü, Hazar Denizi kıyısındaki Shamkhor bölgesinin ucundaki Nahçıvan Şehrinde yer almaktadır. Üniversitenin bulunduğu bölge, I. Dünya Savaşı öncesinde Alman kolonilerinin bir parçasıydı; bu savaştan sonra Sovyetler Birliği’nin Türkmen ÖSSC’nin (vilayet) bir parçası oldu. Nahçıvan, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsız Azerbaycan’ın bir parçası oldu. Bugün Nahçıvan, güzel plajları ve antik ilçeleri nedeniyle popüler bir turizm merkezidir. Nahçıvan, vatandaşlarına eğitim sağlamanın yanı sıra, Rusya ve İran arasındaki ticaret yolları üzerindeki stratejik konumu nedeniyle ekonomik bir merkez haline geldi.

NU, kuruluşundan bu yana dünyanın her yerinden yaklaşık 360 bin öğrenciyi kaydettirdi- Azerbaycan’daki diğer tüm üniversitelerden daha fazla. Öğrencilerin çoğu Rusya, Çin ve diğer BDT ülkelerinden gelmektedir. Ancak İran, Gürcistan, Ukrayna ve dünya çapındaki diğer ülkelerden de bu üniversiteye giden çok sayıda uluslararası öğrenci bulunmaktadır. Sadece bu nedenle, dünyanın dört bir yanından çok çeşitli öğrencileri çekmesi övgüyü hak ediyor. NU, yabancı uyruklulara doğrudan eğitim sağlamanın yanı sıra, yurtdışındaki üniversitelerle de işbirliği yaparak Azerbaycan vatandaşlarına kendi iç hedeflerini ve yurtdışındaki ulusal çıkarlarını ilerleten uluslararası eğitim sağlamak için işbirliği yapmaktadır.

 NU, tüm Azerbaycan’daki en büyük öğrenci topluluklarından birini içermektedir. şu anda 41 bini aşkın öğrencisiyle; ancak, daha yüksek öğrenim fırsatları arayan Azerbaycanlı gençlerin kayıt sayılarının düşmesi nedeniyle üniversitedeki son gelişmelerin ardından bu sayının artması bekleniyor. Nahchivan U, her 1000 öğrenciye bir fakülte düşüyor ve bu da onu diğer Azerbaycan üniversiteleri arasında bu konuda en başarılı olanlardan biri yapıyor. Bu, büyük ölçüde, onlarca yıl önce bu üniversitede görev yapan Azeri Başbakanı Gadaf Tabatabağı’na atfedilir ve Azerilerin yurtdışındaki çıkarlarını ilerletir ve bu kuruma şu anda hem çevresinde hem de yurtdışında ikamet eden genç Azeriler arasında bu kuruma itibar kazandırır.

Nahçıvan Üniversite, şair Marun Kağızmançoğluğluyanç (1924-2014) ve Fikrat Märcan (1955-), Nobel ödüllü Leyla Erdağ (1946-), robot mucidi Emanuil Kondrashov (1928-2015), coğrafyacı Jumbay Khadjiriyya gibi birçok ünlü profesyonele ev sahipliği yapmaktadır. (1884-1966)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir