Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. ITIN Nedir? Nasil Alinir?

ITIN Nedir? Nasil Alinir?

admin admin - - 3 dk okuma süresi
10 0

ITIN Nedir? Nasil Alinir?

Vergi dünyanın en global olan kavramlarından bir tanesidir. Her ülkenin kendi içinde bir vergi sistemi vardır. Nitekim dünyada vergi sistemi en kapsamlı en geniş olan ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri gelir. Amerika’da iki tip vergi numarası vardır. Bunlardan bir tanesi SSN numarası diğeri ise ITIN numarasıdır. Bu noktada en çok merak edilen olgulardan bir tanesi ITIN numarası acaba nedir biçimindedir. Hemen bu konuya açıklık getirmek gerekir ise ITIN numarası SSN numarası alması mümkün olmayan bireylerin alabileceği bir vergi kimlik numarasıdır. İngilizce olarak Individual Taxpayer identification Number sözcüklerinin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan bir kavramdır.

Kimler Alabilir?

ITIN Numarası alabilecek olan iki grup vardır. Bunlar şunlardır:

a) Amerika Birleşik Devletlerinde  şirket sahibi olunması
b) Amerika Birleşik Devletleri içinde elde edilen gelir üstünden vergi beyanı yapmış olunması

ITIN numarası Amerika Birleşik Devletlerindekısa adı IRS olan kurum tarafından üstte belirtilen kriterleri taşıyan kişilere verilebilir.  ITIN numarası alabilmenin belli başlı adımları vardır. Bu adımlar ise şunlardır:

  • Öncelikle olarak Amerika Birleşik Devletlerinde bir şirket kurulması gerekir. Burada şirketin türü tamamen kişiye kalmış durumdadır. Bu numaranın alabilmesi için şirket türü önemli değildir.
  • Şirket kurulduktan sonra ikinci adımda EIN numarasının adresinize ulaşması beklenir.
  • Kişiye EIN numarası ulaştıktan sonra ITIN numarası başvurusu yapabilir.
  • Eğer kişinin herhangi bir şirketi yoksa o zaman Amerika’da elde etmiş olduğu geliri vergilendirebilmesi için önce vergi beyanı yapılır. Sonrasında ise yine aynı kuruma bu numara için başvuru yapılması gerekir. Süreç hiçbir biçimde zorlayıcı değildir.

Her iki durumda da temel koşul ise kişinin güncel bir pasaportunun olmasıdır.

Sizde ITIN numarası almak istiyorsanız bu süreçleri bir uzmana bırakmak ve profesyonel destek almak için ITINmama.com sitesini  tercih edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir