Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. İlk etkiler görülmeye başladı

İlk etkiler görülmeye başladı

admin admin - - 2 dk okuma süresi
13 0

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıdığını açıklamasının ardından iki bölgeye askeri birliklerin konuşlanması talimatı verdi. Doğu Avrupa’da savaş görüleceği endişeleriyle küresel borsalar gerilerken, güvenli liman olarak görülen varlıklar ve petrol yükseldi. Batılı devletler Rusya’nın bu hamlesiyle tırmanmaya devam eden Ukrayna krizinin Doğu Avrupa’da savaş çıkmasına neden olabileceği yönünde endişeli. ABD ve Avrupa ülkelerinin, Rusya’ya yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.

Yaşanan gelişmeler sonrası yılbaşından beri 13.50 etrafında dar bir bantta işlem gören dolar/TL tırmanan Rusya Ukrayna gerilimi sonrası 12 Ocak’tan beri ilk kez 13.80’i aştı. TL’nin düne göre, değer kaybı yaklaşık yüzde 0.2, şubat ayı başından beri kaybı ise yüzde 2 civarında.

Rusya Ukrayna geriliminin Türkiye ekonomisine ilk etkisi petrol fiyatlarındaki yükseliş ile yansırken, etkinin turizm ve tahıl ithalatına etkisi de piyasada takip edilmeye başlandı.

Yüzde 2’nin üzerinde düşüşle açılmasının ardından, en düşük 1979.94 puanı gören BIST-100 endeksi ise, önceki kapanışa göre 43,06 puan ve yüzde 2,11 değer kaybederek 1.995,00 puana geriledi.

Raporda, tarım ihracatı ithatlatının cari açık yaratma potansiyeli, emtia fiyatı şoku ve yüksek enflasyona ivme kazandırabileceğine de dikkat çekildi.

Ticaretin sekteye uğrayabileceğine de dikkat çekilen raporda, “TL’de yeni bir değer kaybı para politikasının etkisizleştirildiği ortamda KKM hesaplarına gömülü riskin Hazine adına gerçekleşmesi ile sonuçlanır” görüşüne de yer verildi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir