Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Tasarruf Finansman Şirketlerinin Tasfiyesi Hakkında Yeni Gelişmeler

Tasarruf Finansman Şirketlerinin Tasfiyesi Hakkında Yeni Gelişmeler

admin admin - - 4 dk okuma süresi
13 0

18.07.2021 tarihinde TBMM’de kabul edilen ve 6361 sayılı Bankacılık Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’unun 50/A maddesinde değişiklik yapan 7333 sayılı Kanun 28.07.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

SC Legal Avukatlık Ofisi’nin verdiği bilgiye göre, değişiklik uyarınca BDDK’nın tasarruf finansman şirketlerinin tasfiyesinde alacağı rol ortadan kaldırılarak tasfiye süreci tamamen TMSF’ye bırakıldı. Değişikliğe göre tasfiye komisyonlarının atanması ve tasfiye süreçlerinin yürütülmesinde tek yetkili TMSF olacak. TMSF, tasfiye olunan Şirketin varlıklarının, borçları karşılamaya yeterli olmadığının tespit edilmesi halinde Şirketin iflasını isteyebilecek.

Tasarruf Finansman Şirketleri Nasıl Tasfiye Olacak?

Tasarruf finansman şirketlerinin tasfiyesinde 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 106 ve 132. Maddelerini takip eden maddeler kıyasen uygulanacak. 6361 sayılı Kanunun 50/A-1 fıkrası uyarınca finansman Şirketinde parası bulunan vatandaşlar bu süreçte finansman haklarını kullanamayacak.

Düzenleme uyarınca finansman hakkının kullanılamaması ibaresinden, şüphesiz, sözleşme ile vatandaşa ilgili şirket tarafından taahhüt edilen taşınır veya taşınmaz malın talep edilemeyeceği anlamına gelse de, ilgilinin sözleşmeden cayması halinde o güne kadar yatırmış olduğu mevduatın iadesini talep edip edemeyeceği tartışmalı. Bununla birlikte, her ne kadar mağdurlar tarafından devlet garantisi talep ediliyor olsa da, şu güne kadar bu yönde bir gelişme olmadı.

TMSF tarafından atanan tasfiye komisyonu, tasfiye sürecinde, tasfiye olunan şirketi temsilen dava takibine ve Şirketi temsile yetkili olacak.

TMSF’nin, tasfiye süreçlerine başlanmadan önce tasarruf finansman şirketlerinin tasfiyesine yönelik olarak bir yönetmelik yayınlaması bekleniyor.

Bu yönde bir yönetmeliğin yayınlanmaması halinde 23.02.2007 tarihli, Faaliyet İzni  Kaldırılan Bankalardaki Sigortalı Mevduat Ve Sigortalı Katılım Fonunun Ödenmesi İle Bu Bankaların İflas Ve Tasfiyesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerinin kıyasen uygulanacağı düşünülebilir. Ancak, vatandaşın alacaklarının sigortalı mevduat veya sigortalı katılım fonu hükmünde olmadığı göz önüne alındığında, tasarruf finansman şirketlerinin tasfiye usul ve esaslarını düzenleyen yeni bir düzenlemenin şart olduğu kanaatindeyiz.

Süreçte Neler Oldu?

07 Mart 2021 tarihinde yayınlanan 7292 sayılı Kanun ile tasarruf finansman şirketlerine Kanun’a uyumluluklarını tamamlamaları ve uygunluk (intibak) şartlarını taşıdıklarına yönelik başvuruda bulunmaları için 07.04.2021 tarihine kadar süre tanındı.

01.05.2021 tarihinde yürürlüğe giren Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile tasarruf finansman şirketleri MASAK (Mali Suçlar Araştırma Kurulu) denetimine tabii tutuldu.

Süreç içerisinde 8 tasarruf finansman şirketi intibak başvurusunda bulunmayarak iradi tasfiye kararı aldı. Bu şirketler tasfiyelerini kendilerini yürütecekler.

BDDK tarafından 01.07.2021 tarihinde intibak şartlarını yerine getirmedikleri gerekçesiyle 21 tasarruf finansman şirketinin tasfiyesine karar verildi. Karar 02.07.2021 tarihli mükerrer Resmi Gazete’de yayımlandı.

7333 sayılı Kanun 28.07.2021 tarihinde yürürlüğe girdi ve 21 şirketin tasfiye süreci yönünden TMSF’nin tam yetkisi ilan edilmiş oldu.

Her ne kadar hukuki anlamda belirsiz bir atmosfer söz konusu olsa da vatandaş tasfiyesine karar verilen şirketlere karşı tamamen çaresiz değil. Sc Legal Avukatlık Ofisi olarak, Tasarruf finansman şirketi mağdurlarının gecikmeksizin avukatlarına durumlarını bildirmeleri gerekli hukuki yollara başvurmalarını öneriyoruz. Ayrıntılı bilgi için : https://sclegal.com.tr ya da     0 (216) 457 1133

Kaynak: https://sclegal.com.tr/tasarruf-finansman-sirketlerinin-tasfiyesi-ve-tasarruf-sahibi-vatandaslarin-durumu/

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir