Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Türkiye notuna tepki yağdı

Türkiye notuna tepki yağdı

admin admin - - 4 dk okuma süresi
11 0

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine tepki yağdı. Moody’s, günün ilk saatlerinde Türkiye’nin kredi notunu bir basamak düşürerek “Ba1″den “Ba2″ye çekti, notun görünümünü ise “negatif”ten “durağan”a çevirdi. Söz konusu karara gerekçe olarak “kurumların direncindeki süregelen bozulma” ve “dış şok risklerindeki artış” gösterildi. Söz konusu gerekçeler, Moody’s’in daha önceki not değerlendirmelerinde de yer alırken, analistler kredi derecelendirme kuruluşlarının notlandırmasında “siyasi” nedenlerin baz alınmasının artık bilinen bir gerçek olduğunu belirtiyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notuna ilişkin kararına tepki göstererek, “Not düşürülmesi, ekonomik gerekçelerden yoksun siyasi bir karar. Hükümetimiz ekonomimizi canlı tutmak için gerekli tedbirleri alıyor ve bu tedbirlerin sonuçları rakamlara yansıyor. 2017 yılını yüzde 7 gibi bir ortalama büyümeyle bitirmeyi bekliyoruz. Dünyanın büyüme sancıları yaşadığı dönemde böyle bir rakamı yakalamak her ülkenin başarabileceği bir durum değil.” değerlendirmesinde bulundu.

”NOT SİLAHINA SARILDI”
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran da Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu kararına ilişkin çok sert konuştu. Oran, “Sınırına yerleşmeye çalışan terörü yok etmek üzere 80 milyonun yekvücut olduğunu görenler, yine not silahına sarıldı. Büyük tezgahta sıra Moody’s’te…” ifadelerini kullandı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran
EKONOMİSTLER DE ŞAŞKIN!
Moody’s’in kararını değerlendiren ekonomistler de şaşkın… QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, olağan Türkiye gözden geçirme tarihi olmamasına karşın alınan kararın kendisi için sürpriz olduğunu söylerken, Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı ise Moody’s’in kredi notu görünümünü neredeyse bir yıldır aynı seviye ve “negatif”te tuttuğunu belirtti. ÜNLÜCo Ekonomisti Esra Şimşek ise Moody’s’in Türkiye’nin not görünümüyle ilgili olarak bir takvim açıklamadığını, bu açıdan Moody’s’in kararının beklentiler dahilinde olmadığını belirtti.

PİYASALAR TEPKİ VERMEDİ
Moody’s’in günün ilk saatlerinde yayımladığı Türkiye değerlendirmesinde, kredi notunu düşürmesine karşın borsa yükseliş eğilimini sürdürdü, döviz kurları ve faizler ise uluslararası piyasalara paralel sınırlı artış kaydetti.

BIST 100 118 BİNE DOĞRU GİDİYOR
Moody’s kararı ve Avrupa borsalarındaki değer kayıplarına karşın dünkü pozitif seyrini devam ettirerek güne artışla başlayan BIST 100 endeksi, açılışın ardından devam eden alımlarla 117.400 puana kadar çıktı.Önceki kapanışa göre yüzde 0,4 değer kazanan Borsa İstanbul’da, hesaplanan sektör endekslerinin şu dakikalarda 4’ü hariç tamamının artıda olması da dikkati çekiyor. Avrupa borsaları ise güne yaklaşık yüzde 0,1 değer kayıplarıyla başladı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir