Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. ABD,düzenlemeyi gözden geçirecek

ABD,düzenlemeyi gözden geçirecek

admin admin - - 2 dk okuma süresi
12 0

ABD Türkiye’de üretilen bazı ürünlerin gümrük vergisi olmadan ithalatına imkan veren GSP programına Türkiye’nin katılımını gözden geçirmeye alırken, program kapsamına giren başlıca ürünler arasında otomotiv ve parçaları, altın ve değerli metaller ve taş ürünleri bulunuyor.
ABD Ticaret Temsilciliği makamı, Cuma günü Türkiye’nin ABD’nin ithal çelik ve aluminyuma getirdiği ek gümrük vergisine karşılık vermesi nedeniyle Türkiye’nin GSP programı ilkelerine uyumu konusunda gözden geçirme başlattı. Gözden geçirme takvimi açıklanmadı.

ABD verilerine göre Türkiye’den GSP kapsamında toplam ithalat geçen yıl 1.66 milyar dolar oldu. Bu tutar ABD’nin Türkiye’den ithalatının yüzde 17.7’sine karşılık geliyor. Bu yılın ilk altı ayında ise ABD Türkiye’den GSP kapsamında 925 milyon dolar ithalat yaptı.

ABD Ticaret Temsilciliği sözcüsü, konunun Türkiye’de tutuklu ABD’li rahip Andrew Brunson ile bağlantılı olmadığını ifade etse de Washington’un iki Türk bakana yaptırım kararı ardından yapılan açıklama Türkiye ile ABD arasındaki gerilimin son halkasını oluşturuyor.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu verilerine göre geçen yıl ABD Türkiye’den GSP programı kapsamında gümrüksüz olarak şu miktarda ithalat yaptı: Taşıt araçları ve parçaları ürün sınıfında 248 milyon dolar, altın ve değerli metaller ve bunlardan yapılan ürün sınıfında 209 milyon dolar ve taş ile bundan mamul ürünler sınıfında 160 milyon dolar; kauçuk ve kazan ürünleri sınıfında ithalat ise sırasıyla 113 ve 101 milyon dolar oldu.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir