1999 Marmara Depremi Sonrası Yapı Denetimi Kanunu Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, 1999 Marmara Depremi’nin ardından 2001’de yürürlüğe giren 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun, deprem riski taşıyan şehirlerde uygulanmaya başlandı. Pilot İllerde Başlayan Uygulama İstanbul, Kocaeli, Ankara, İzmir, Sakarya gibi riskli iller başta olmak üzere 19 ilde pilot uygulamalarla yapı denetim sistemine…
Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, 1999 Marmara Depremi’nin ardından 2001’de yürürlüğe giren 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun, deprem riski taşıyan şehirlerde uygulanmaya başlandı.
İstanbul, Kocaeli, Ankara, İzmir, Sakarya gibi riskli iller başta olmak üzere 19 ilde pilot uygulamalarla yapı denetim sistemine geçildi. Taşıyıcı sistemlerin statik-betonarme projeleriyle uyumunda %90’ın üzerinde başarı elde edildi.
Başarılı sonuçların ardından 2011’de 81 ilde yapı denetim sistemi hayata geçirildi. Bakanlık tarafından 2 bin 580 yapı denetim kuruluşu ve 452 laboratuvar aracılığıyla denetim faaliyetleri yürütülmeye başlandı.
Denetimlerde 15 bin 885 mimar ve mühendis görev alırken, yapı denetim kuruluşları 21 bin 578 yardımcı kontrol elemanı mimar ve mühendis ile çalışmaktadır.
Yapı denetim sistemiyle 23 yılda 1 milyon 89 bin 869 bina denetlenirken, 510 bin binanın denetimi hala devam etmektedir. Ayrıca, 114 bin 546 şantiye, 54 bin 5 büro ve 3 bin 363 laboratuvar denetimi gerçekleştirilmiştir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri tarafından yapı denetim ve laboratuvar kuruluşlarının faaliyetleri her yıl düzenli olarak denetlenmektedir. Bu kapsamda bugüne kadar 114 bin 546 şantiye, 54 bin 5 büro ve 3 bin 363 laboratuvar denetlenmiştir.
Reklam & işbirliği: [email protected]