CENTCOM Sözcüsü Tim Hawkins, ABD’nin Hürmüz Boğazı’nda 900 milyon varilden fazla ham petrol taşınmasını kolaylaştırdığını duyurdu ve İran’ın kontrol iddialarını reddetti.
CENTCOM Sözcüsü Tim Hawkins, Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD ordusunun Mayıs ayının başından bu yana Hürmüz Boğazı üzerinden 900 milyon varilden fazla ham petrol taşınmasını kolaylaştırdığını belirtti. Hawkins, ABD’nin İran’ın Hürmüz Boğazı üzerinde kontrol sahibi olmadığı yönündeki açıklamalarını yineledi ve deniz trafiğinin kesintisiz aktığını vurguladı.
Hawkins, ABD ordusunun uluslararası insancıl hukuk kurallarına sıkı biçimde bağlı hareket ettiğini savundu. İran’a yönelik saldırılarda yalnızca askeri hedefleri vurduklarını öne süren sözcü, İranlı sivillerin öldürüldüğüne dair haberlere yanıt verdi. Hawkins, “İran ve özellikle Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) aksine, operasyonlarımız sırasında hiçbir zaman sivilleri hedef almadık” ifadelerini kullandı.
Sözcü Hawkins, Yemen’de Husiler ile Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri arasındaki çatışmaları yakından takip ettiklerini de aktardı. ABD’nin Suudi Arabistan ile uzun süredir güçlü bir askeri ilişkiye sahip olduğunu belirten Hawkins, bu iş birliğinin sahadaki gelişmelere yansıdığını ifade etti. Hawkins, ABD’li askeri danışmanların sahada görev yaptığını ve Suudi ortaklarına bilgi paylaşımı ile planlama desteği sağladığını kaydetti.
Reklam & işbirliği: [email protected]