Eski ABD Başkanı Donald Trump, Rusya-Ukrayna savaşının yakında biteceğini ve Avrupa’yı kapsayacak büyük bir anlaşma olacağını duyurdu. Trump, İran ve savunma politikalarına dair de açıklamalarda bulundu.
Eski ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın yakında çözülebileceğini ve bu çözümün tüm Avrupa’yı kapsayacak büyük bir anlaşmaya dönüşebileceğini belirtti. Trump, bu anlaşmanın sadece Ukrayna ile sınırlı kalmayacağını ve herkesi memnun edecek kapsamlı bir çerçeve sunacağını ifade etti.
Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Rusya-Ukrayna savaşını ‘gerçek savaş’ olarak tanımlayarak, aylık 25 bin insanın hayatını kaybettiği bu çatışmanın sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı. Savaşın sona ermesiyle ilgili bir soru üzerine Trump, “Yakında o meseleyi de çözeceğiz. Bu büyük bir anlaşma olacak ve sadece Ukrayna’dan ibaret olmayacak. Hatta tüm Avrupa’yı kapsayabileceğini bile söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.
Donald Trump, İran’ın nükleer programına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. ABD’nin onayı olmadan İran’ın nükleer silaha sahip olmayacağını kesin bir dille ifade eden Trump, “İran asla nükleer silaha sahip olmayacak. Neyi incelediklerinin hiçbir önemi yok. Nükleer silaha sahip olamayacaklar.” dedi.
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in performansına da değinen Trump, Hegseth’in görevinde harika bir iş çıkardığını söyledi. Hegseth’in görev süresince gerçekleştirilen Venezuela operasyonunun 48 dakikada tamamlandığını ve kayıp verilmediğini hatırlatan Trump, İran karşısında da büyük bir başarı elde edildiğini belirtti. Trump, İran ile yaşanan gerilimin bir savaş olmadığını, ablukayla elde edilen büyük bir başarı olduğunu vurguladı.
Trump, ABD’nin İran karşısında 18 askerini kaybettiğini ancak bunun Vietnam veya Afganistan gibi önceki çatışmalardaki kayıplarla kıyaslandığında daha yönetilebilir bir durum olduğunu ifade etti. İran’ın savaşı başlattığı iddiasını yineleyen Trump, 1979’dan bu yana binlerce Amerikalının öldürüldüğünü ve son 7 ayda en az 75 bin protestocunun öldürüldüğünü savundu.
Venezuela operasyonunun ardından milyarlarca dolarlık petrol elde edildiğini kaydeden Trump, ülkenin yeniden inşasının 25 yıl süreceğini tahmin ettiğini belirtti. Trump, mevcut durumu kontrol altına aldıklarını ve gerekirse daha ileri adımlar atabileceklerini sözlerine ekledi.
Reklam & işbirliği: [email protected]