Erasmus+ projesi kapsamında dört farklı ülkeden öğretmenler, eğitimde teknoloji kullanımını incelemek üzere Kadıköy’de bulunan İnönü İlkokulu’nun misafiri oldu.
Kadıköy İnönü İlkokulu başvurusu neticesinde, Avrupa Komisyonu’ndan sağlanan hibeyle ve Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı -Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülen 2017-2018 yılı Erasmus+Programı Okul Eğitimi Stratejik Ortaklıklar kapsamında “Science In Our Little Hands” (Minik Ellerimizde Bilim) isimli projeye ortak oldu. Polonya’nın koordinatörlüğünde, 2017-2018 yılları arasında uygulanan proje kapsamında İtalya, Yunanistan, Estonya ve Türkiye’de bulunan okullardan öğretmenler ve öğrenciler, projenin yer aldığı ülkelerdeki okullara ziyaretlerde bulundu. Projede her ülkenin tanıtım yaptığı konu farklıydı. İtalya’da “bilim” üzerine tanıtım yapılırken, Estonya’da “matematik”, Yunanistan’da “dil” üzerine tanıtım yapıldı. Projede Türkiye’nin konusu ise “eğitimde teknoloji” oldu.
Bir senedir devam eden projenin son ayağı da İstanbul’da gerçekleşti. Estonya, İtalya, Yunanistan ve Polonya’dan gelen öğretmenleri ve öğrencileri ağırlayan İnönü İlkokulu’nda, Türkiye’de eğitimde uygulanan teknolojiler tanıtıldı, Türk geleneksel oyunları oynandı ve meşhur Türk yemekleri yendi. Misafirler, Kadıköy Belediyesi’nin sürdürülebilir çevre ve ekolojik mimari doğrultusunda uygulama gerçekleştirmesi üzerine hizmete açtığı, Türkiye’nin ilk ekolojik yuvası olan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası’nı ve Fenerbahçe Parkı’ndaki Permakültür’ü ziyaret ettikten sonra Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun ev sahipliğinde öğle yemeğine katıldılar.
“EN ÖNEMLİSİ BİRBİRİMİZİ TANIMAK”
İtalya’dan gelen öğretmen Giuliano Santella, Türkiye’ye geldiği için çok mutlu olduğunu belirterek, “Bu projenin amacı katılan her 5 ülkenin eğitim koşulları ile ilgili paylaşımlarda bulunmak. Nasıl öğrettiğimizi birbirimize anlatmak, bu 5 ülke arasında alışverişte bulunmak.” dedi.
Polonya’dan gelen Magdalena Zaranska, Türkiye’ye ilk defa geldiğini ve izlenimlerine göre çok misafirperver bir ülke olduğunu düşündüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada bulunma amacımız çocukların ve öğretmenlerin eğitim alanındaki teknoloji ve bilim kullanımıyla ilgili farkındalıklarını yükseltmek. Projenin eğitsel amaçları olduğu kadar sosyal ve kültürel amaçları da var. Birbirimizi tanıyor, birbirimiz hakkında fikirler ediniyoruz. Umarım bu proje eğitim alanında ve diğer alanlardaki arkadaşlarımızı geliştirir ve ilerletir.”
Yunanistan Selanik’ten gelen İonna Georgiadau da Türkleri çok arkadaş canlısı bulduğunu belirterek, “Bu projenin amacı öğrencilerimizin teknoloji, matematik, fizik, bilim ve dil alanında deneyim edinmeleri. Katılan diğer ülkeler arasında iletişimin olması ve karşılıklı iletişimde bulunmak için ise büyük bir şans bu proje.”dedi.
Projede Türkiye’nin konusunun eğitimde teknoloji konusu olduğunu belirten Kadıköy İnönü İlkokulu Müdürü Netice Şahin “Proje sunumumuzda ülkemizde uygulanan Fatih projesinden, EBA platformundan bahsettik. Kodlamayla ilgili okullarda artık altyapı hazırlanmaya başlandı. Gelecekte bu daha da yaygınlaşmış olacak, onları göstermek istedik. Bu proje vesilesiyle hem ülkemizi dışarıda temsil ettik, hem de öğrencilerimizi daha farklı şekilde yetiştirmeye gayret gösterdik. Bu projenin çocuklarımıza kazancının çok fazla olduğunu düşünüyorum.” dedi.