Ehliyet sınavlarında ezber dönemi sona eriyor. Yeni sistemle adaylar akan trafikte ve serbest güzergahta direksiyon sınavına girecek, süre 1 saate kadar uzayacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ehliyet sınavlarında köklü bir değişikliğe imza atarak sabit parkur uygulamasını kaldırdı. Yeni düzenlemeyle sürücü adayları, artık serbest güzergah uygulamasıyla akan trafikte direksiyon sınavına girecek. Sınav süresi, önceki uygulamaya göre 35 dakikadan 1 saate kadar uzayacak.
Yıllardır uygulanan ve adayların ezberleyerek geçebildiği parkur odaklı sistem yerine, direksiyon sınavları artık gerçek trafik koşullarında yapılacak. Bu değişiklik, sürücü adaylarının daha donanımlı ve profesyonel bir şekilde yetiştirilmesini amaçlıyor.
Eskişehir’de bir sürücü kursu yetkilisi Salih Er, yeni sınav sisteminin detaylarını paylaştı. Er, direksiyon sınav güzergahının tamamen değiştiğini belirtti. Yeni sistemde adaylar, şehir, il ve ilçelerdeki normal akan trafikte sınava başlayacak. Daha önceki sistemde dubalar arasında yapılan park manevraları yerine, artık gerçek araçlar arasında park etme becerisi ölçülecek.
Adaylar, sınav süresince belirli bir azami hıza ulaşacak ve gerektiğinde alışveriş merkezlerinin otoparklarına giriş çıkış yapma gibi gerçek hayat senaryolarıyla karşılaşacak. Bu kapsamlı uygulama ile adayların çevre yolunda da eğitim görmesi sağlanacak.
Salih Er, yeni yönetmelikle birlikte sınav süresinin 35 dakikadan 1 saate kadar çıkacağını ifade etti. Ayrıca, direksiyon eğitimlerinin süresi de ortalama 14-16 saatten 24 saate yükselecek. Bu artışlar, sürücülerin trafikte daha güvenli ve yetkin olmalarını sağlamayı hedefliyor.
Reklam & işbirliği: [email protected]