Tıpta Uzmanlık Tezinde Başarıya Giden Yol İnsanlar doğduğu günden itibaren başarıya ulaşmak için çevresi ve kendisinin belirlediği hedefleri takip ederek hayatını sürdürmektedir. Bütün insanlar çocukluk dönemlerini geçerek olgunluk yaşına geldiğinde, kendilerine belirledikleri hedeflere ulaşmak isterler. Ancak her insanın seçtiği hedefe ulaşmak için uyması gereken bazı kurallar, yerine getirmesi gereken görevler ve zorunluluklar bulunmaktadır. Bu…
İnsanlar doğduğu günden itibaren başarıya ulaşmak için çevresi ve kendisinin belirlediği hedefleri takip ederek hayatını sürdürmektedir. Bütün insanlar çocukluk dönemlerini geçerek olgunluk yaşına geldiğinde, kendilerine belirledikleri hedeflere ulaşmak isterler. Ancak her insanın seçtiği hedefe ulaşmak için uyması gereken bazı kurallar, yerine getirmesi gereken görevler ve zorunluluklar bulunmaktadır. Bu tür görevler ve kurallar genellikle çok çalışmak, kendini geliştirmek ve ilerlediği alanda uzmanlaşmak olabilir. Ancak özellikle akademik kariyer hayalleri olan ve eğitim hayatını bitirerek alanında uzmanlaşmak isteyen kişilerin uyması gereken kurallar, kaideler ve yerine getirmesi gereken sorumluluklar çok daha ağır olmaktadır. Özellikle de tıp alanında uzmanlaşmak isteyen kişileri oldukça zorlu ve emek gerektiren bir yol beklemektedir.
Tıpta uzmanlık yönetmeliğine göre asistan doktorların TUS’a girebilmeleri adına uzmanlık üzerine eğitim aldıkları dala yönelik bir konu üstünden profesyonel bir tez hazırlamaları gerekmektedir. Bahsi geçen tanımla beraber asistan doktorların tez yazması, tıpta uzmanlığın en önemli şartlarından birisini meydana getirmektedir. Tez yazım evresi, bireye bilimsel olarak üretim yapabilme becerisi sağlamasına ek olarak, uzmanlık eğitimi alan araştırma personellerinin, araştırmaları yürüterek yorumlama bakımından becerilerini de geliştirmeleri için oldukça önemli bir imkan sunmaktadır. Buna ek olarak tez yazdırma evresi, yalnızca bilimsel alanda araştırmalar yürütmek bakımından değil, klinisyen pozisyonunda farklı bilimsel gelişimleri takip edebilmeleri bakımından makaleleri okuyabilme ve bulgularını gözden geçirerek analiz etme becerisine ulaşmalarını da sağlamaktadır.
Tıpta uzmanlık tezi, yükseköğretim kurumlarının tıp bölümünü bitirdikten sonra uzmanlık eğitimini seçen doktorların, belli tıbbi bir husus üstünde bilimsel yönden çalışma yürüterek akademik bilgiler üretebilmesini sağlayan son derece önemli bir çalışmadır. Tıpta uzmanlık tezleri, doktorlar adaylarının bilimsel olarak düşünme becerilerini pekiştirmelerine, eleştirel bir biçimde analizler yapabilmesine ve klinik olarak gerçekleştirilen uygulamalarda daha farkındalık sahibi bir biçimde karar vermelerine fayda sağlamaktadır. Tıp alanında başarıya giden yolda ilk aşamanın tıpta uzmanlık tezini profesyonel, verimli ve literatüre katkı sağlayacak bir biçimde hazırlamak olduğunu söylemek yanlış bir ifade olmaz.
Tıpta uzmanlık tezinin yazılmasındaki en önemli hedef, belirtilmiş olan tıbbi alanda literatüre orijinal ve özgün bir fayda sağlamak, klinik olarak yeni gözlemler yaparak ya da mevcut olan tedavi tekniklerini mukayese ederek bunların geliştirilmesine fayda sağlamaktır.
Alanında uzmanlığa giden yolda eğitimin bir parçası olarak nitelendirilebilecek olan bu tezler, alakalı bilimsel bir problem ya da hipotez üstüne yoğunluk vererek, metodolojik açıdan yapılandırılmış bir biçimde yürütülmektedir. Buna ek olarak uzmanlık tezleri genel olarak bilimsel literatüre faydalı olmayı, akademik açıdan etik kurallarına uyacak bir biçimde yazılmayı ve özellikle tıp alanında referans olarak kullanılabilecek bir kaynak niteliği taşımayı amaçlamaktadır.
Tıpta uzmanlık tezinin, tıp fakültesini bitiren doktor adaylarının başarıya giden yolda birden fazla nitelik taşıyan ve önlerinde duran bir basamak olarak belirtilmesi mümkündür. Farklı bir söylem ile tıpta uzmanlık tezi, kişilerin belirli bir alanda akademik topluluk önünde üzerinde uzmanlık geliştirdiğini gösterebileceği bir belge, yürütmüş olduğu çalışmalar sonucunda ona kattığı akademik yorumlama ve analiz yetenekleri, çeşitli makaleleri okuyarak bunları yorumlama ve bulgularını değerlendirme yetenekleri, literatürde kaynak ve referans olarak gösterilme özelliği taşıyan kendisine ait bir çalışmanın bulunması ve kendini geliştirme gibi faydalar sağlarken, diğer taraftan oldukça özenli bir şekilde hazırlaması gereken, seçtiği alanda yoğun ve verimli bir şekilde çalışma yürütmesini gerekli kılan, klinik çalışmalara ek olarak özenli bir şekilde pratik eğitimin de son derece önemli olduğu zor ancak çok büyük bir eğitim imkanı sunmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Akademik Eğitim, Akademik Kariyer, Başarı, Tıpta Uzmanlık, Tez Yazımı,
Reklam & işbirliği: [email protected]