Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Katarakt Tedavisi ile Bulanık Görmekten Kurtulmak Mümkün!

Katarakt Tedavisi ile Bulanık Görmekten Kurtulmak Mümkün!

admin admin - - 4 dk okuma süresi
12 0

Katarakt Tedavisi ile Bulanık Görmekten Kurtulmak Mümkün!

Birçok kişi ‘gözüme perde indi’ şeklinde şikayetler ile göz doktoruna başvurmakta, bunun en önemli nedeni görme kalitesinde büyük ölçüde yaşanan gerilemedir. Kişi nesneleri net göremez ya da bulanık görmeye başlar. Bu durum kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler.

Katarakt kimi zaman tek göz kimi zaman ise her iki gözde birden görülebilir.

Katarakt ameliyatı öncesi hastanın detaylı muayenesi yapılarak kırma kusurları tespit edilir bu sayede kişide kırma kusuru var ve katarakt ameliyatı sonrası gözlük kullanmak istemiyorsa, Trıfokal mercekler kullanılarak kırma kusurlarının da tedavisi çok odaklı mercekler ile sağlanabilir.

Katarakt ameliyatı nedir?

Katarakt ameliyatı gözün saydamlığını kaybetmiş olan merceğinin alınarak yerine yeni bir göz merceğinin yerleştirilmesidir. Katarakt, sıklıkla yaşa bağlı olarak ortaya çıksa da doğumdan itibaren her yaşta görülebilir. Kimi zaman kişilerin çeşitli hastalığına bağlı gelişebilir ya da bir darbe sonucu oluşabilir.

Katarakt ameliyatı kaç günde iyileşir?

Operasyondan hemen sonra aynı gün hasta göz hastanesinden taburcu edilir ve ertesi gün kontrole çağırılır. Genellikle iki göz aynı gün tedavi edilmez; bunun sebebi ise yaşanabilecek komplikasyon riskini en aza indirmektir.

Katarakt ilerledikçe sertleşir bu durum iyileşme süresinin uzamasına neden olabileceği için tedavisini geciktirmeden yapılması gereklidir. Genellikle tam iyileşme 10 – 15 gün içinde iyileşme gerçekleşir.

Verilen damlaların aksatılmaması bu süreci hızlandırmak için önemli bir nokta olacaktır.  

Katarakt ameliyatı sonrası

Yapılan tedavi sonrası hastada farklı bir kırma kusuru bulunmuyorsa eski görme seviyesine kısa sürede ulaşacaktır. Ancak kırma kusuru bulunan kişilerin görmede düzelme yaşanırken gözlük ihtiyacı ortadan kalkmayacaktır.

Bu nedenle gözlük kullanmadan hayatına devam etmek isteyen katarakt hastalarının operasyon öncesi çok odaklı mercekler hakkında bilgi alması ve buna bağlı olarak bir planlama yapılması gereklidir. Katarakt ameliyatı olan kişi modern yöntemler sayesinde daha kısa sürede günlük yaşantısına hızla geri dönebilir.

Katarakt ameliyatı ne kadar sürer?

Operasyon yaklaşık olarak tek bir göz için 15 – 20 dakika sürmektedir. Eğer kişinin iki gözünde de katarakt varsa doktorun belirleyeceği aralıklarda operasyon gerçekleştirilir.

Katarakt ameliyatı öncesi yapılması gereken tahliller

Genellikle birçok kişi belirtiler sonrası muayene geldiğinde hastalığının katarakt olduğunu öğrenir. Katarakt operasyonu gerçekleştirilecek kişilere kapsamlı genel muayenesi dışında bir dizi tetkik yapılır; korneanın saydamlığı, kataraktın yapısı, merceğin pozisyonu, göz bebeğinin genişliği, retinanın durumu detaylı olarak incelenir ve daha sonra doktorun planlaması üzerine ameliyat gerçekleştirilir.

Katarakt tedavisi var mı?

Oluşmuş bir kataraktın ilaç veya gözlükle tedavisi mümkün değildir. Katarakt hastalığının tek tedavisi ameliyattır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir