Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Gün İçinde Uygulayabileceğiniz Stres Yönetim Teknikleri

Gün İçinde Uygulayabileceğiniz Stres Yönetim Teknikleri

admin admin - - 4 dk okuma süresi
11 0

Gün İçinde Uygulayabileceğiniz Stres Yönetim Teknikleri

Günlük hayatınızdaki stresi azaltmak ve stres yönetim teknikleri hakkında ipuçlarını öğrenmeye var mısınız? Yaşam Koçu Çağatay Aslan okurları için kaleme aldı.

Çok şükür ki harikulade zihinsel eziyetlerin olduğu, en güçlünün değil stresle en rahat başa çıkıp önüne gelen sorunlara çözüm bulanların hayatta kaldığı bir açlık oyunlarında yaşıyoruz. Peki hocam hayatta nasıl kalacağız? Öncelikle strese bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor

Stres bizim bir tetikleyici midir. Başımıza beladır. Peki, neden biz bu stresin hormonunu (kortizol) dahi salgılıyoruz?  Vücudumuz tabi ki bizden daha akıllı ve programlı olarak, bize zarar getirebilecek olaylarla karşılaştığında, uyanması gerektiğinde , harekete geçmesi gerektiğinde bu hormonu salgılıyor. Bu hormonu bizi dirilten bir buton olarak kullanıyor. Demek ki neymiş, derdimiz bu hormonun salgılanması değilmiş. Hangi durumlarda salgılandığını kontrol edebilmekmiş.

Bir bebek düşünün. Bu bebek neyin ona zarar verebileceğini bilmiyor olsun. Bir aslan görsün ve ona gülsün onunla oynasın aslanın potansiyelini bilmediği için vücudu tehdit algılayıp onu strese sokamyacaktır. Peki, bu bebek ileri yaşlarında aslanın potansiyelini, onu tek hamlede öldürebileceğini bildikten sonra yani bu aslanı tehdit olarak gördükten sonra aynı aslanın karşısına çıktığında vücudu kortizol salgılayıp onu çok ciddi strese sokmayacak mı? Aynı şekilde bebeğimiz büyüdüğünde, aynı aslanın kafesinin yanına gidip fotoğrafını çekerken strese girmeyecektir. Güvenli alanda olduğunu, aslanın ona zarar veremeyeceğini bilmesi onun korzitol hormonu salgılamasına izin vermeyecektir.

Bizler günlük hayatımızda gördüğümüz tehditleri, karşılaştığımız durumları yani bize stres yaratan herhangi bir olayı; eğer o olayı bir kafes altına alıp inceleyebilirsek tehdit algılamadan onu detaylı analiz edip çözümleyebilirdik.

Peki, strese karşı güvenli alanı nasıl yaratırız?

  1. Karşılaştığınız olayı, onunla ilgili zihnimizde bir çok yorum yaparak büyütürüz. Aslında gerçekte olmayan bir çok katman ekleriz ve belki bizi korkutmayacak o mesele devleşir,  bizi köşeye sıkıştırır, strese sokar. Bu yüzden o olayı sınırlandıracağız. Yazacağız… Yazarak şematik olarak ana gündemimizi sorgulayarak didikleyerek parçalara ayıracağız. Her bir parça tekilde bizi strese sokmayacak seviyeye geldiğinde ayrı ayrı her parçaya odaklanıp çöze çöze eriteceğiz.
  2. Bu bir olay değil bir hissiyata kendinizi çekeceğiniz güvenli bölge “an”dır. Şu anda yaşıyorsunuz, duyduğunuz şey geçmiş ya da gelecekler alakalı. Diyelim Ki 1 saniye evvel o hissiyatı yakaladınız. 1 saniye dahi geçse geçmişte kaldı ve siz şuan “anda”sınız. Güncel kendiniz , o eski hissiyat konusunda ne düşünürdü.1 sene sonraki güncel kendiniz o eski hissiyat konusunda ne düşünüyor. Karşılaştırınız.Kolayca üstesinden geleceksiniz.

Ve en önemlisi ne olursa olsun, hayatınızdaki sorunların ve stres unsurlarının tadınızı kaçırmasına izin vermeyin. Ruhunuza, vücudunuza ve bilinçaltınıza iyi bakın. Benimle birlikte kendinizin üst versiyonunu tasarlamaya var mısınız? İletişime geçerek yaşam koçluğu ile cevapsız sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Instagram: @diamoncoach

İletişim Adresi (Contact) : [email protected]

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir