Koç Üniversitesi Hastanesi’nde açılan “Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi”, Türkiye’de bir ilk olarak tek kişilik kabinlerde hasta kabulüne başladı. Hiperbarik Oksijen tedavisi, dokularda oksijenlenmenin azaldığı veya tamamen ortadan kalkmasıyla oluşan iyileşmeyen yaralar, diyabetik ayak enfeksiyonları, yetersiz beslenmeye bağlı kemik dokunun ölümü olarak bilinen avasküler nekroz, kemik enfeksiyonları, cilt ve cilt altı yanıklarıyla birlikte ani işitme ve görme kaybı yaşayanlara uygulanıyor. Tek kişilik basınç odaları, enfeksiyonu olan hastalarda izolasyon imkanı sağlayarak, hastanın iyileşme sürecine ve yaşam kalitesine ivme kazandırıyor.
Tedavi edilen hastalıklar arasında diyabet, kemik enfeksiyonları, damar tıkanıklıkları, yanık ve radyoterapi yani ışın tedavisi sonucu ortaya çıkan yaralar gibi iyileşmek için oksijene ihtiyaç duyulan hastalıklar yer alıyor. Aynı zamanda ani işitme kayıpları, göz damarlarında tıkanıklığa bağlı gelişen ani görme kayıpları, dalış sırasında hızlı basınç değişimi sonucu gelişen ve vurgun olarak da bilinen dekompresyon hastalığı gibi birçok hastalıkta da Hiperbarik Oksijen tedavisi uygulanıyor.
Tedavi süresince basınç odalarında hava basıncı, normal hava basıncının yaklaşık olarak 2.5 katına çıkarılıyor ve hastanın yüksek basınç altında saf oksijen soluması sağlanıyor. Bunun sonucu olarak kanda çözünen oksijen miktarı artıyor. Çözünmüş oksijen odada oluşturulan yüksek basıncın etkisiyle daha uzun mesafeler katederek vücudun dört bir yanına taşınıyor. Bu durum, vücudun bakterilerle mücadele etmesini kolaylaştırarak yaraların iyileşmesini hızlandırıyor, ödemi azaltıyor, hava ve gaz kabarcıklarını küçülterek vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Ayrıca Hiperbarik Oksijen tedavisi yeni damarların gelişmesini ve vücut savunmasında görev alan hücrelerin de desteklenmesini sağlıyor.
Bu amaçla, Koç Üniversitesi Hastanesi’nde oluşturulan “kişiye özel” Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’nde, toplam seans sayısı hastalığa göre değişiklik gösteriyor. Bir seanslık tedavi süresi 90 ila 120 dakika arasında gerçekleşiyor.
Tedavi sırasında hastanın herhangi bir şikayeti veya zorunlu ihtiyacı gelişmesi durumunda tedavi birkaç dakika içinde sonlandırılabiliyor. Yaklaşık 1 metrelik bölümü saydam, basınca dayanıklı akrilik malzemeden yapılmış olan basınç odaları, tüm tedavi seansı boyunca görsel ve işitsel olarak hastalara takip imkanı sağlıyor. Koç Üniversitesi Hastanesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, tek kişilik basınç odalarıyla hastalara özel ve konforlu bir tedavi ortamı sunuyor.