Bakan Şimşek Türkiye Ekonomisinin 23 Çeyrektir Kesintisiz Büyüdüğünü Duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 23 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü açıkladı. İlk çeyrek GSYH verilerini değerlendiren Şimşek, büyüme oranları ve sektörel gelişmelere dair önemli bilgiler paylaştı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Şimşek Türkiye Ekonomisinin 23 Çeyrektir Kesintisiz Büyüdüğünü Duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2026 yılı birinci çeyrek Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin 23 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü bildirdi. Şimşek, ilk çeyrekte ekonominin yıllık yüzde 2,5, çeyreklik ise yüzde 0,1 oranında büyüdüğünü belirtti.

Ekonomik Veriler ve Sektörel Durum

Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisinin karşılaştığı çoklu şoklara rağmen büyümesini sürdürdüğünü ve milli gelirin yıllıklandırılmış olarak 1,6 trilyon doları aştığını ifade etti. İlk çeyrekte sanayi katma değerinin küresel konjonktür ve takvim etkisiyle daralma gösterdiğini vurgulayan Şimşek, geçen yıl yaşanan don ve kuraklık nedeniyle düşen tarım katma değerinin ilk çeyrekte yıllık yüzde 4,6 artış kaydettiğini ve tarım sektörünün 2026’da büyümeye katkı sağlamasının beklendiğini aktardı.

Küresel belirsizlikler ve ticaret ortaklarındaki zayıf görünümün net dış talebi sınırladığını belirten Şimşek, tüketimin ilk çeyrekte yıllık yüzde 4,8, yatırımların ise yüzde 3 arttığını açıkladı. Cari açık konusuna da değinen Şimşek, ilk çeyrekte yıllık cari açığın 39,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve bunun milli gelire oranının yüzde 2,4 olduğunu söyledi.

Enflasyon Mücadelesi ve Gelecek Politikaları

Şimşek, artan enerji maliyetlerinin dezenflasyon sürecinde geçici bir yavaşlamaya neden olsa da enflasyonla mücadeledeki kararlı duruşlarının devam ettiğini ve fiyat istikrarını kalıcı hale getirmenin temel öncelik olduğunu yineledi. Yakın coğrafyadaki savaşın kısa vadeli etkilerini sınırlamak ve reel sektörü desteklemek amacıyla adımlar atılırken, bütçede disiplinli duruşun korunduğunu belirtti. Yılın ilk 4 ayında faiz dışı bütçe dengesinde geçen yıla göre 536 milyar lira iyileşme yaşanarak 375 milyar lira fazla verildiğini kaydetti.

Üretim ve ticaret dinamiklerindeki küresel dönüşümün, Türkiye’nin stratejik konumu, güçlü üretim ve ihracat altyapısı sayesinde orta vadede önemli fırsatlar sunduğunu ifade eden Şimşek, bu fırsatları değerlendirmek amacıyla Türkiye’yi üretim üssü ve bölgesel bir merkez haline getirecek düzenlemeler hazırladıklarını duyurdu. Makroekonomik istikrarı güçlendirerek, yüksek katma değerli üretim ve ihracatla sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak ve vatandaşların refah seviyesini artıracak politikaların uygulanmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Benzer Haberler
Bakan Şimşek Türkiye Ekonomisinin 23 Çeyrektir Kesintisiz Büyüdüğünü Duyurdu
Bakan Şimşek Türkiye Ekonomisinin 23 Çeyrektir Kesintisiz Büyüdüğünü Duyurdu
Borsa İstanbul Yükselişle Kapanış Yaptı BIST 100 41 Puan Artış Gösterdi
Borsa İstanbul Yükselişle Kapanış Yaptı BIST 100 41 Puan Artış Gösterdi
Türkiye’nin E-İhracat Hedef Ülke Sayısı 35’e Yükseldi
Türkiye’nin E-İhracat Hedef Ülke Sayısı 35’e Yükseldi
Türkiye’de Yağışlar Arttı Tarımda Verim Beklentisi Yükseldi
Türkiye’de Yağışlar Arttı Tarımda Verim Beklentisi Yükseldi
EFES PİLSEN 2026 GÜNCEL FİYAT LİSTESİ
EFES PİLSEN 2026 GÜNCEL FİYAT LİSTESİ
Bitcoin 74 Bin Dolar Altına Düştü Küresel Kripto Piyasası Değer Kaybetti
Bitcoin 74 Bin Dolar Altına Düştü Küresel Kripto Piyasası Değer Kaybetti
Türkiye Gündemini Yakından Takip edin..
Copyright © 2025 Tüm hakları YÜKSELİŞ HABER 'da saklıdır.