Suriye’deki Umm-el Marra Kenti Mezar Kazıları
Science Daily dergisine göre, bilim insanları, Suriye’nin en eski kent merkezlerinden biri olan Umm-el Marra’da antik mezarlarda arkeolojik kazılar gerçekleştirdi.
M.Ö. 2.400’lü Yıllara Ait Yazılar
Johns Hopkins Üniversitesi’nde arkeoloji profesörü olan Glenn Schwartz yönetimindeki ekip, Erken Tunç Çağı’na tarihlenen mezarların içinde altın ve gümüş takılar, 6 iskelet, pişirme kapları, çömlek ve mızrak ucu gibi eşyaların yanı sıra üzerinde yazılar bulunan 4 adet kil silindir buldu. Radyokarbon tarihleme yöntemiyle tarihi doğrulanan yazıların M.Ö. 2.400’lü yıllara ait olduğu belirlendi.
Alfabenin Tarihi Yeniden Yazılabilir
Bu keşifle, keşfedilen yazıların bilinen diğer alfabetik sistemlerden yaklaşık 500 yıl daha eski olduğu ortaya çıktı. Schwartz, bu durumun alfabenin M.Ö. 1900’den sonra Mısır’da ya da çevresinde icat edildiği inancını değiştirebileceğini ifade etti. Yazıların, mezar eşyalarının kaynağını ve sahibini belirlemede önemli bir rol oynayabileceği düşünülüyor. Ancak henüz yazıların tam olarak çözülemediği için bu konuda sadece spekülasyon yapılabilir.
Bu keşif, tarih öncesi dönemlere ilişkin bilgilerimizi genişletirken, alfabenin geçmişine dair varsayımlarımızı da sorgulamamıza yol açabilir.