Glasgow Üniversitesi Araştırmacılarından Yapay Zeka Destekli Kanser Teşhisi Çalışması
Glasgow Üniversitesi’nde görevli yapay zeka uzmanları ve kanser alanında çalışan bilim insanlarından oluşan bir ekip, kanser hastalıklarının teşhis sürecini kolaylaştırmak amacıyla önemli bir çalışma gerçekleştirdi.
HPL Programı ile Kanser Teşhisi Hızlanıyor
Araştırmacılar, geliştirdikleri “Histomorfolojik Fenotip Öğrenme” (HPL) adındaki program sayesinde patologların kanser teşhisini daha hızlı ve kolay bir şekilde koymalarının mümkün olabileceğini belirtti.
Binlerce Görüntü ile Yüzde 99 Doğruluk Oranı
Çalışma kapsamında, ABD Kanser Enstitüsü’nün Kanser Genom Atlası veri tabanındaki 452 hastaya ait akciğer doku örneklerinin binlerce yüksek çözünürlüklü görüntüsü incelendi. Araştırmacılar, kendi kendini eğiten bir algoritma kullanarak görüntülerdeki örüntüleri tespit etti. Bu algoritma sayesinde doku örneklerindeki hücrelerin görsel özellikleri yüzde 99 doğruluk oranıyla ayrım yapabilecek düzeye geldi.
Yapay Zeka Sistemiyle Yüzde 72 Oranında Kanser Teşhisi Doğruluğu
Araştırmacılar, HPL programı sayesinde doktorların kanserin tekrarlama olasılığını ve zamanlamasını yüzde 72 oranında doğru tahmin edebildiğini belirledi. Diğer yandan, yapay zeka sisteminin göğüs ve prostat gibi 10 farklı kanser türünde tutarlı sonuçlar verdiği de gözlemlendi.
Araştırma sonuçları, “Nature Communications” dergisinde yayımlandı.