Yazar Ümmü Özçelik Er ile Söyleşiler…
Soru 1: Ümmü Hanım öncelikle kendinizden biraz bahseder misiniz?
1973 Antalya Akseki doğumluyum. İlkokulu Antalya’da bitirdikten sonra hafızlık yaptım. Ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudum.
1999 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdim.
2015 yılında SDÜ İslami İlimler Fakültesi Hadis Anabilim dalında yüksek lisansımı tamamladım.
Yazarlar birliğinin editörlük ve lektörlük eğitimlerine katıldım.
Sekiz yıldır kalemim çocuklar için konuşuyor.
Yayımlanmış olan beş tane çocuk kitabım var.
Evli ve üç çocuk annesiyim.
Kitapla ve yazıyla geçirdiğim vakitlerden arta kalan zamanda öğretmenlik ve serbest editörlük yapmaktayım.
Soru 2: Peki teşekkür ediyorum, yazmış olduğunuz kitaplarınızın içeriğinden bahsedebilir misiniz?
Tabii ki. Basılmış olan beş kitabım var.
İlk yayınlanan kitabım Karınca süpürgesi:
Hayvan sevgisi, merhamet ve empati duygusuna yoğun olarak değinilen bir eser. Çocuklar günümüzde daha çok fantastik öğeleri olan hikayeleri okumayı tercih ediyor. Karınca Süpürgesi kitabındaki hikayeler de okuyanlara çok fantastik geliyor.
Yayınlanan ikinci kitabım Üç Güzeller:
Bu kitapta günleri sürekli değişen dini bayramların ve bunun nedeni olan Kameri (Ay) Takvim hakkında bilgiler var.
Üç Güzeller aynı zamanda bir serinin ilk kitabı. Esma Öğretmen’in öğrenmeye meraklı sınıfı eğlenerek yeni bilgiler öğreniyorlar.
Üçüncü kitabım Gizem’in Bereket Hazinesi:
Seri olarak devamı da olan kitabın baş karakteri Gizem, adı gibi gizemli, meraklı ve sevgi dolu bir karakter. Bu kitap oyun, eğlence ve macera ile çocuklara sofra adabını ve görgü kurallarını anlatıyor.
Dördüncü kitabım Gizem’in Cennet Hazinesi:
Bu kitapta Gizem, ailesi ve arkadaşlarıyla çocukların çok merak ettiği cenneti ve oraya gidebilmenin yollarını araştırıyor. Tabii ki yine oyunlarla ve macera ile.
Beşinci kitabım ise Beş Güzeller -İnsanlık Treni-:
Esma Öğretmen ve çok bilmiş öğrencileri bu defa da peygamberlere iman konusunu işliyor. Peygamberlerin altı tanesini ve peygamberlerin ortak özellikleri olan beş sıfatını öğreneceğimiz bu kitapta öğrenmeyi kolaylaştıran eğlenceli birçok metot kullanılıyor.
Soru 3: Peki teşekkürler. Kitaplarınızla ilgili olumlu dönüşler var. Bu başarınızın sırrı nedir, yaşadığınız bu duyguyu tarif eder misiniz?
Çocuklar için yazmayı çok seviyorum çünkü çocukları seviyorum. Yazılarımı onların seviyesine inerek ve onların kabul edeceği yöntemleri kullanarak kaleme alıyorum. Hem öğretmen olmam hem de ‘iyi bir çocuk kitabı nasıl olur?’ sorusunun cevabını uzun süre araştırıp incelemem nedeniyle bilgiyi eğlence ve oyunun arasında sunuyorum çocuklara.
Benim kitaplarım genelde değerler eğitimi içeriyor. Güzel ahlakı okuyucuya dikte etmeden, yaşamın içinde olağan akışında sunmaya gayret ediyorum.
Kitap tanıtımı ve paylaşımı yapan pek çok sayfada kitaplarım tanıtıldı. Çocuklarla birlikte büyükler de kitaplarımı okumayı çok sevdiler.
Bu tanıtımlara sizin de sorunuzda ifade ettiğiniz gibi çok güzel yorumlar yapılıyor. Özellikle öğretmenler ve çocuklarına bu konuları nasıl anlatacağına dair desteğe ihtiyacı olan aileler çok içten yorumlar yapıyorlar. Hepsinden çok memnun oluyorum.
Duygularımı en güzel ifade edebilecek cümle; ‘Bu yorumları okudukça kalbim çiçek açıyor.’
Tüm çocukların içlerindeki güzellikleri soldurmadan büyümeleri ise en büyük hayalim.
Soru 4: Peki yazma sürecinden biraz bahseder misiniz, yazarken neler hissediyorsunuz, size ilham veren şeyler nelerdir?
Yazılarımı kaleme alırken öncelikle aklıma gelen konuları not ediyorum. Bunlar bazen bir hikâyeye dönüşüyor bazen bir kitap oluyor bazen de unutulup gidiyor.
Yazarken çocuklardan ilham alıyorum. Onların tepkileri, soruları, sorunları yazılara yön veriyor. Çocukların saf ve temiz duygularına yön verebilmek için çaba harcarken kendimi çocuklaşmış olarak buluyorum. Bu da yazı aşamasında insana yorgunluk yerine mutluluk veriyor.
Soru 5: Anlıyorum, peki yeni bir kitap projeniz var mı?
Yazmış olduğum kitaplarımın devamını yayına hazırlıyorum şu anda. Sırada Gizem’in üçüncü macerası var.
Basılan kitaplarım genellikle 8-12 yaş aralığında. İlerleyen zamanlarda 12-15 arası için de bir seri yazmak istiyorum fakat henüz fikir aşamasında.
Soru 6: Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Son olarak sizi okuyan, takip eden okurlarımıza söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Ben de çok teşekkür ediyorum. Yazıya, yazara, kitaba ve eğitime değer veren bu güzel çalışmalarınızda sizlere başarılar diliyorum.
Bu kitapları kaleme alan ben olabilirim fakat çocuklar hepimizin geleceği. Onları geleceğe sağlam karakterlerle hazırlamak da bizlerin sorumluluğu. Çocukların solmasına, kırılmasına, hor hakir olarak başıboş bırakılmasına gönlümüz razı olmaz.
Gelin hep birlikte çocuklarımızın elinden tutalım. Onların temel besin kaynaklarıyla beslenmeleri için el ele verelim.
Instagram sayfamda kitaplarım hakkında bol miktarda tanıtım ve yorum var. Oradan beni takip edebilir ve kitaplarımı inceleyebilirsiniz.
Kitapla ve sevgiyle kalın…