Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Hıdırellez Kutlamaları ve Gelenekleri

Hıdırellez Kutlamaları ve Gelenekleri

haber haber - - 2 dk okuma süresi
23 0

Hıdırellez Nedir?

İnanışa göre Hızır ve İlyas’ın buluştuğu 5 ila 6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Hıdırellez, dileklerin kabul olduğuna inanılan önemli bir gelenektir. Bu günlerde birçok kültürde kutlanır ve dileklerin dileği, ateşlerin yakılması ve eğlencelerin düzenlenmesi gibi ritüeller gerçekleştirilir.

Hıdırellez 2024 Ne Zaman?

2024 yılında Hıdırellez 5 Mayıs Pazar akşamı başlayacak ve 6 Mayıs Pazartesi ikindi ezanında sona erecektir.

Hıdırellez Duası Nasıl Yapılır?

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah Muhammeden Resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

Hıdırellez Dileği Nasıl Dilenir?

Hıdrellez gecesinde, Hızır’ın dokunduğu yerlere feyiz ve bereket getireceğine inanılarak çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kapakları, ambarlar ve para keselerinin açık bırakılması, dileklerin kırmızı kurdeleye bağlanıp gül ağacına asılması gibi adımlar atılır.

Hıdırellez Nasıl Kutlanır?

Hıdrellez kutlamaları genellikle yeşillik alanlarda, su kenarlarında veya türbelerde gerçekleştirilir. Baharın taze bitkileri ve kuzu eti yenir, sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Hıdrellez gecesi, Hızır’ın uğradığı yerlere feyiz ve bereket getireceği düşüncesiyle çeşitli uygulamalar yapılır.

İlgili Yazılar