Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Mehmet Uğur Neşşar ile röportaj

Mehmet Uğur Neşşar ile röportaj

admin admin - - 4 dk okuma süresi
6 0
  1. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Antalya doğumluyum. 71,5 yaşındayım. Tarsus Amerikan Koleji ve Ankara Tıp Fakültesi mezunuyum.  Genel Cerrahi Profesörüyüm. Çeşitli yerlerde çalıştım. Bir dönem Milletvekilliği yaptım (22. Dönem). 29 Mayıs 2022 günü çalışmayı bıraktım. Bodrum’da yaşıyorum. Evliyim. 2 kızım var.

  • Kendinizi ne zaman yazar olarak tanımlamaya başladınız?

Kendimi hiçbir zaman yazar olarak görmedim. Kendimi yazarak konuştuğumdan daha iyi anlatabiliyorum. Gençliğimden beri yerel ve ulusal gazetelere  düşünce yazıları yazıyordum.  Bir fakültenin sosyoloji dergisine de yazdım. Vaktim vardı, bir şeyler karaladım. Bu kitap öyle oluştu. Tanınmış bir editör ve çevirmen olan çocukluk arkadaşıma gönderdim. Tarzımı beğendi, beni destekledi, kitabı edit etti. Yayınlamamı önerdi.

  • Türkiye’de ve dünyada en beğendiğiniz yazar / yazarlar kimler?

Klasik anlamda bir edebiyat okuru değilim ama sürekli okurum. Tarih, felsefe, sosyoloji, düşünce, bilim ve insan üzerine okurum. Yabancı edebiyat eserlerini tercih ederim. Okudukça kitaplar önüme çıkıyor. Onları okuyorum. Hiçbir yazarı ön plana çıkarmam. Kütüphanemde Türk romancı olarak sadece Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk var. Yabancı dilde okuyarak lisan düzeyimi korumaya çalışıyorum. Kütüphanemdeki edebiyat eserler James Joyce, Marcel Proust, Leslie Fiedler, Halldor Laxness, Dag Solstad,Theodore Zeldin, Zygmunt Bauman, Stefan Zweig, Eduardo Galeano, Antoine de Saint-Exupery, Haruki Murakami, Kazuo Ishiguro, Saul Bellow, Jack London, İvan Aleksandroviç Gonçarov’a ait.

  • İlk kitabınızı bastırmayı ne zaman düşündünüz?

Kitabımı bastırmayı 10 yıldır düşünüyorum. Bir yayınevine para ile bastırıp eşime dostuma dağıtmayı reddettim. On yıl önce üç kitabevine yolladım. Üçü de tanınmış kitabevleri idi. Acemilik işte.  İkisinden övgü, birinden “beğenmedim” yanıtı aldım. Övenler “tanınmıyorsun, satamayız” dediler. Saygı duydum. En son Ritim Sanat Yayınları’nın ilanını gördüm. Yaklaşımlarını içten ve düzgün, sözleşmelerini açık ve gerçekçi buldum. O sayede basıldı.

  • Ne tür okuyucu kitlesine hitap ediyorsunuz?

Özel olarak hedeflediğim bir kitle yok ancak pek çok okur içinde kendisinden bir şeyler bulabilir.  Kadın erkek sorunsalına yaklaşımım kadın okurlara ulaşabilir. Onların tepkilerini merak ediyorum.

  • Kitabınızın teması nedir?

Kitabı yazmaya tamamen yalnız kaldıktan sonra kendime yeni bir yaşam kurana kadar olan dönemi ve bu süreçte yaşadığım dönüşümü anlatarak başladım. Adından da anlaşılabileceği üzere günümüzün kaypak, ikiyüzlü ve çıkarcı dünyasına uyum sağlayamayan bir yalnızlaşma ve yenilenme hikâyesi içeriyor. Yazarken psikoanalizime dönüştü. Fikir akışı ile yazdım. Pek çok konuya ait görüşlerimi içeriyor. Barışçı ancak ödün vermeyen bir dille, şakacı ve kendisiyle alay edebilen bir üslupla yazdım.

  • İlham kaynağınız nedir?

Esin kaynağım ruh dünyam ve ay ışığı, bir ying-yang sentezi yani.

  • Okurlar eserinize nereden ulaşabilir?
  1. Kitap Ritim Sanat Yayınları’nın web sitesinden, İdefix ve D&R’dan satın alınabilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir