Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Şömine Modelleri

Şömine Modelleri

admin admin - - 3 dk okuma süresi
10 0

Şömine Modelleri

Günümüzde birçok şömine modeli bulunmaktadır. Bunlar;

Açık sistem şömineler,

Kapalı sistem şömineler,

Elektrik sistemli şömineler,

Ethanollü şömineler

Olmak üzere dörde ayrılmaktadır.

Açık Sistem Şömineler

Ateş tuğlasından yapılan sistemlere açık sistem şömine denmektedir. Bu türdeki sistemler, görsel ve dekoratif açıdan daha çekici olmasından dolayı daha çok kullanılmaktadır. Yani seçiminizi bu ısıtıcıdan yaparsanız, mekanınıza farklı bir hava katmış olursunuz. Ancak bu türdeki sistemler sıcaklık açısından kapalıya oranla daha düşük sıcaklık yaymaktadır.

Kapalı Sistem Şömineler

Günümüzde oldukça tercih edilen sistem türlerinden biride kapalı sistemdir. Haznenin kapalı olması, içeride yanan odunların yaydığı ısıyı sıkıştırmaktadır. Bu durum ısı alışverişini kolaylaştırmaktadır. Yani ısının sıkışması daha yüksek oranda sıcaklık elde etmeyi sağlamaktadır.

Kapalı sistemlerde kendi içinde asansör cam kapaklı ve yan açılır kapaklı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Olumsuz bir sonuçla karşılaşmamak için camın seramik olması oldukça önemlidir. Seramik cam, soğuk ve sıcak havalara oldukça dayanıklıdır.

Elektrik Sistemli Şömine

Şömine modelleri arasında en çok merak edilen modellerden biride elektrik sistemli şöminelerdir. Elektrikli şömineler, normal şömineler gibi ısınma ihtiyacınızı estetik bir şekilde karşılamaktadır. Ancak bu şömineler evin sadece bir bölümünün ısıtacak kapasitede olduğu için daha çok dekor amaçlı kullanılmaktadır.

Ethonöllü Şömine

Bu şömine bacasız yerlere görsellik katmak ve ısınmak amacı ile kullanılmaktadır. Genellikle dekora uygun seçilir ve giydirilir.

Kapalı ve Açık Sistemli Şömine Farkı

Ateş tuğlasından yapılan hazneler, açık sisteme örnektir. Ancak tuğla olması ortamı ısıtma konusunda başarısız olmasına neden olmuştur. Görsel açıdan daha çok açık sistemli şömineler tercih edilmektedir. Ancak ortamı ısıtmak için kapalı sistem şöminelerin tercih edilmesi gerekir. Isıyı içeride tutması nedeni ile kapalı sistemli şömineler daha çok tercih edilmektedir. İki şömine arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz;

Açık sistemli şöminelerde yanıcı ve yakıcı maddele kontrol edilebilirken kapalı sistemli şöminelerde bu işlem gerçekleşmemektedir.

Açık sistemli şöminelerde oksijen kontrol edilemezken kapalı sistemlilerde kontrol edilebilmektedir.

Kapalı sistemli şöminelerde tepme ya da tütme riski yaşanmazken açık sistemli şöminelerde yaşanabilir.

Kapalı sisteme sahip olan şömineler, açık hazneli şöminelere oranla daha güvenilirdir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir