Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Dedektör

Dedektör

admin admin - - 3 dk okuma süresi
8 0

Dedektör

Dedektör, hayatta oldukça fazla kullanılan ve gerçek amacı göz ile göremediğimiz veya gizli olan cisimleri bulmakta kullanılan bir aygıttır. Bu araç, farklı kullanım alanlarında aynı prensiplere bağlı olarak çalışmaktadır. Birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Örnek olarak MR cihazı, yüksek manyetik alana sahip özel mıknatısları ile insan vücudunun iç kısımlarını gösteren bir yüksek teknolojili üründür. En basit dedektörler ise alışveriş merkezlerinde gördüğümüz ve metal arayan cihazlardır.

Dedektör Nasıl Çalışır?

Bu cihazlar, elektromanyetik sinyaller göndererek karşılaştığı bulguları ileten bir alettir. Özellikle yer altındaki cisimlere odaklanan dedektörler bu mantık ile çalışmaktadır. Yer altına gönderdikleri elektromanyetik dalgalar ile iletken özelliklerine göre ve kalitelerine göre mevcut olan madenler hakkında bilgiler verirler. Sinyallerin gidiş ve geliş hızları hesaplanarak mesafe ile ilgili bir grafik oluşturulabilir. Radar gibi dedektörler de bu mantık ile çalışır ve bir ekranda cisimlerin kütle veya yön ile ilgili bilgileri verir.

Dedektör Kullanırken Bilinmesi Gereken Kavramlar

Frekans Ayarı

Bir metal dedektörünün frekansı, hedeflerin ne kadar iyi tespit edilebileceğini belirleyen temel özelliklerdendir. Çoğunlukla yüksek frekansta iletim yapan frekans dedektörü, küçük hedeflere daha duyarlı olmaktadır.

Zemin Dengesi

Zemin dengesi, mineralli zeminde tespit derinliğini değiştiren bir unsurdur. Bu zemin, ıslak sahil kumu gibi tuzlar ya da kırmızı toprak gibi ince demir parçacıkları içermektedir. Bu mineraller, bir dedektörün iletim alanına, bir hedefin verdiği şekilde yanıt vermektedir. Üç ana zemin dengesi türü bulunmaktadır;

Manuel zemin dengesi: zemin dengesi ayarı manuel olarak ayarlanmış ise minimum miktarda zemin sinyali duyulması sağlanmış olur.

Dedektör Çeşitleri Nelerdir?

Her dedektöre farklı ortamlara uyum sağlayabilmeleri için çeşitlilikler kazandırılmıştır. Kullanıldığı ortam ile uyum yakalayabilmesi için dedektörün mekanizmaya sahip olması amaçlanmaktadır. Cihazın tipine, aranılan metalin, madenin ya da buna benzer madde türünün özelliklerine göre kara verilir. Doğru cihaz seçiminde bu etkenler göz önünde bulundurulmaktadır. Aranılacak olan alanın toprak altı olması veya beton altı olmasına da dikkat edilmesi gerekir. Cihazın doğru bir arama yapması için alana uygun özelliklere sahip olması gerekir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir