Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Aronya Meyvesi Nasıl Yetiştirilir

Aronya Meyvesi Nasıl Yetiştirilir

admin admin - - 3 dk okuma süresi
9 0

Aronya meyvesi birçok kişi tarafından severek tüketiliyor. Geçmişe göre bu meyveye çok daha kolay bir şekilde ulaşılabiliyor. Çünkü dikilen aronya fidanı sayısı her geçen gün çoğalıyor.

Aronya Fidanı Hangi İklimde Yetişir Aronya bitkisi soğuk bölgeleri seviyor. Dünya’da en fazla Kuzey Amerika, Rusya bölgelerinde yetişiyor. Rusya’nın her bölgesinde yetişmiyor. Avrupa’nın iç kesimlerinde de yetiştirilmeye çalışılsa da başarılı olunamıyor. Çünkü aronya sıcak bölgeleri sevmiyor.

Aronya meyvesi eksi otuz dereceye kadar dayanıklılık gösteriyor. Eksi otuz dereceden sonra görülen soğuklar bitkiye zarar verebiliyor. Sert iklim şartlarının olduğu bölgelerde aronyadan yüksek verim alınabiliyor.

Aronya Fidanının Sulanması

Aronya bitkisi yüksek köklü bitkiler grubuna giriyor. Bundan dolayı yüzeysel sulanması gerekiyor. Özellikle nisan, mayıs aylarında toprağın havalandırılması ve yabancı otlardan ayıklanması verim için büyük önem taşıyor. Aronyanın su ihtiyacı diğer bitkilerle benzerlik gösteriyor.

Yıl içerisinde 450-600 mm. tutarında su, bu bitkinin gelişimi için yeterli görülüyor. Aronya bitkisi büyüme döneminde sulanırsa daha iyi olabiliyor.

Aronyanın damlama yöntemi ile sulanması öneriliyor. Damlama yöntemiyle sulanan bitkiler çok daha fazla gelişim gösteriyor.

Aronya Fidanı Satışı

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde aronya fidanının satışı artıyor. Çiftçiler maddi gelir elde edebilmek için aronyaya yöneliyor. Aronyanın her sektörde kullanılması çiftçilerin aronyayı tercih etmesini sağlıyor. Özellikle meyve suyu yapımında kullanıldığı için meyve suyu şirketleri yıl içerisinde fazlaca aronya talep ediyor.

Aronya fidanına ulaşmak isteyenler ziraat mühendislerinden veya tarım ziraat odalarından yardım istiyor. Ziraat mühendisleri, aronya fidanını kolayca bulabiliyor.Kayıtsız fidanların hiçbir şekilde satın alınmaması gerekiyor.

Aronya Fidanının Yetiştirildiği Bölgeler

Aronya fidanı dünyada pek çok yerde yetiştirilebiliyor. Bazı çiftçiler bu bitkiyi endemik olarak yetiştirmeye çalışıyor. Bu durum çiftçiler için maliyetli olabiliyor. Aronya yetiştirmek isteyenlerin bu bitkinin sevdiği toprakları araştırması gerekiyor.

Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz’de aronya yetiştirilemiyor. Bu bölgelerin sıcak olması aronyanın yetiştirilememesinde en büyük etken olarak görülüyor. Aronyanın yetiştirildiği bölgeler:

  • Doğu Anadolu Bölgesi
  • Marmara Bölgesi
  • İç Anadolu Bölgesi

Değişen koşullara göre farklı bölgelerde de aronya yetiştirilebiliyor.                                                                                                                                         

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir