Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Rum tarafı, Doğu Akdeniz’de gerginliği artırıyor

Rum tarafı, Doğu Akdeniz’de gerginliği artırıyor

admin admin - - 2 dk okuma süresi
9 0

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Enerji Bakanı Natasa Pilides Amerikan enerji şirketi Exxon Mobil’in Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarına kaldığı yerden devam edeceğini açıklamasına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’ndan sert tepki geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rum tarafının bu eylemleri ile Doğu Akdeniz’deki gerginliği artırmakta olduğu belirtilerek, “Rum tarafının hidrokarbon kaynaklarına ilişkin eşit paylaşım ve işbirliğinden uzak, kışkırtıcı faaliyetleri devam ettiği sürece, Kıbrıs Türk tarafı da hak ve çıkarlarını korumak için eşdeğer ve eşzamanlı adım atmaya devam edecektir” denildi.

Açıklamada, “Unutulmamalıdır ki, Doğu Akdeniz bölgesindeki gerginliğin temelini Kıbrıs Rum tarafı atmıştır. Rum tarafı, Doğu Akdeniz’deki ülkelerle yaptığı tek taraflı ikili deniz sınırlarını belirleme anlaşmaları ve uluslararası enerji şirketlerine verdiği lisanslar ile sismik ve sondaj faaliyetlerini bugüne kadar sürdürmüştür” ifadeleri kullanıldı.

“KKTC ise her zaman diplomasi ve işbirliği çağrısı yapmış, Kıbrıs Türk halkının ada ve etrafındaki doğal kaynaklarının eşit sahibi olduğu gerçeğine uygun hareket edilmesinde ısrar etmiştir” denilen açıklamada, “Yaptığımız tüm bu çağrıların karşılıksız kalması neticesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte, bölgedeki hak ve meşru çıkarlarının korunması için adım atmaya karar vermiş ve 2011 yılında bölgede faaliyete başlamıştır” ifadelerine yer verildi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir