Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. 100 bin çiftçinin tarımdan kopacağı öngörüsü yapıldı

100 bin çiftçinin tarımdan kopacağı öngörüsü yapıldı

admin admin - - 2 dk okuma süresi
8 0

Çiftçiden yana bir üretim politikasının olmaması, tarımsal desteklerin yetersiz kalması, ithal girdiler yüzünden çiftçinin yüksek maliyetlere ürettiği ürününü zararına satmak zorunda kalması tarımdan kopuşu hızlandırdı.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) başvuru yapan çiftçilerin sayısı 2017’de 2 milyon 100 bin iken 2019’da 2 milyon 83 bine, 2020’de ise 1 milyon 803 bine inmişti.

Sozcu.com.tr’ye konuşan Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, bu sayının 2021’de 1 milyon 700 binlere indiği, son bir yılda yaklaşık 100 bin çiftçinin tarımdan kopacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Demirtaş, rakamın yıl sonunda netleşeceğini söyledi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran ise, yıllık çiftçi sayısındaki düşüşün 100 binlerde kalmasını ‘iyimser’ olarak değerlendirdi. Kapıkıran, sahadan aldıkları gözlemlere dayanarak 2020’de 1 milyon 803 bin olan ÇKS’ye üye çiftçi sayısının 2021’de 1 milyon 500 binlere kadar gerilemiş olma riskinin olduğuna işaret etti.

Bunun nedenini ‘çiftçinin tarımsal desteklere olan inancının kalmaması’ olarak açıklayan Kapırkıran, “Çiftçi tarımsal desteklerden yararlanabilmek amacıyla ÇKS’ye başvuru yapıyor. Ancak zaten yetersiz olan destek ödemeleri bir de geç ödeniyor. Çiftçinin tarımsal desteklere inancı kalmayınca ÇKS’ye de başvuru yapmamaya başladı. Bu çiftçilerin çoğunluğu ise tarımı tamamen bırakıyor” dedi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir