Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Merkez Bankası Faiz Kararı’nı değerlendirdi

Merkez Bankası Faiz Kararı’nı değerlendirdi

admin admin - - 2 dk okuma süresi
12 0

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısında Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faizini 75 baz puan artırarak yüzde 12,75’ten yüzde 13,50’ye yükseltti.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Türk Ekonomi Bankası (TEB) Finansal Piyasalar Strateji Müdürü Erkin Işık, Merkez Bankası’nın beklentinin üzerinde bir parasal sıkılaşmaya gittiğini belirterek, “Kararla birlikte yayınlanan notta, ithalat fiyatlarındaki artışın, yani petrol ve kurların, enflasyon üzerindeki riskleri arttırdığı söylenmektedir. Ayrıca TCMB, gerekirse daha fazla parasal sıkılaşmaya gidebileceğini söylemeye devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Işık, kararın kurlar ve uzun vadeli faizler açısından olumlu etkisi olacağını vurguladı.

 

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Stratejisti Orkun Gödek de ağırlıklı bir şekilde piyasa beklentilerinin oluştuğu 50 baz puanın hafif üzerinde bir hamle olduğu için kararın, “kısa vadeden ziyade” seçim sürecinde oluşabilecek belirsizlik kaygılarına karşı TL cinsinden varlıklar için iyimserliğe ek koruma yarattığını düşünmenin yanlış olmayacağını söyledi.

Para politikasında normalizasyon sürecinin yeniden aktifleştirilmesi için bir şans olarak gördükleri nisan ayı toplantısında GLP kanalının çalıştırılmaya devam etmesinin, beklentilerin karşılanması olarak da okunabileceğini ifade eden Gödek, “Bir sonraki PPK toplantısı haziran ayında olacağı için kendi iç gündemimiz kadar ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası gibi küresel para politikalarına yön verici mecraların da beklentilerini fiyatlayabiliriz.” dedi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir