Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Tez Çalışmalarında İntihal Raporu Önemi Nedir?

Tez Çalışmalarında İntihal Raporu Önemi Nedir?

admin admin - - 3 dk okuma süresi
7 0

Yüksek lisans ve doktora çalışmaları gibi aşamalarda mezuniyet için sizden talep edilen tez çalışmasını hazırladıktan sonra elbette alıntı kontrolü gerçekleştirmeniz gerekir. Alıntı kontrolü, tez çalışması için kullandığımız kaynaklar, esinlendiğiniz akademik metinler ve kullandığınız kitaplar gibi noktalardan ne kadar intihal yaptığınızı ortaya koyar. Aslında bu işlem sonucunda intihal oranı belirlenir.

Benzerlik oranı olarak da adlandırılan bu oran, genellikle her üniversitenin öğrencilerinden tez çalışmasında talep ettiği maksimum bir rakam ile belirlenir. Çoğu zaman üniversiteler intihal raporu sonuçlarında %20 gibi oranları kabul etmektedir. Ancak daha yüksek benzerlik oranı tespit edilirse, bu çalışmanın özgün olmadığı yani kopyala-yapıştır gibi kolaycılık yöntemleri seçildiği düşünülür.

Bir tez çalışmasında bahsedildiği şekilde çok fazla kopyala-yapıştır yani aşırma bulunuyorsa, bu tez çalışması geçerli olmayacaktır. Bu nedenle turnitin veya benzeri intihal belirleme yazılımları kullanarak, öncelikle benzerlik oranı tespit edilir. Kabul edilen rakamların üzerinde bir benzerlik yer alıyorsa, intihal düşürme gerçekleştirilerek çalışmanın daha orijinal ve kaliteli olması sağlanır.

İntihal Oranı Yüksek Çıkarsa Ne Olur?

Aslında daha önce belirtildiği gibi akademik kariyer açısından hazırlanan bir çalışmada intihal oranı çok yüksek çıkarsa, özgün olmadığı yani çok fazla aşırma yer aldığı tespit edilir. Bu durum hem sizin için akademik anlamda başarısızlık ve kötü bir yargı oluştururken hem de etik anlamda bir sorun oluşturabilir. Temel olarak bakıldığında, kullandığınız kaynaklardan çok fazla alıntı yaparak, aşırma gerçekleştirirseniz, yasal bir suç işlemeseniz dahi ahlaki bir suç işlemiş olursunuz.

Hem yasal hem de etik açıdan bir tez çalışması tamamlandıktan sonra intihal programları kullanılarak rapor elde edilmesi önemlidir. Bu bağlamda öğrenciler için daha düzenli ve disiplinli bir yöntem sunmak açısından Benzerlik Raporu firması hizmet vermektedir. Firma, yazılımlar sayesinde sunduğu hizmet ile birlikte çalışmanız için intihal raporu hazırlığı sağlamaktadır.

Benzerlik Raporu firması üzerinden hizmet aldığınızda, %20 civarında bir benzerlik oranı bulunan çalışmalar ideal görülebilir. Daha yüksek oranda benzerlik bulunduğunda da yasal bir sorun olmasa da kendi çalışmanıza verdiğiniz özeni ve başkalarının çalışmasına gösterdiğiniz saygıyı ortaya koyar. Bu nedenle daha yüksek oranda benzerlik bulunduğunda, firma intihal düşürme çalışmaları sağlayarak hem kariyeriniz hem de vicdanınız açısından size destek sunmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir