Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Ünlü Psikoterapist Lütfü Özdemir ile Sağlık Dolu Bir Söyleş

Ünlü Psikoterapist Lütfü Özdemir ile Sağlık Dolu Bir Söyleş

admin admin - - 5 dk okuma süresi
9 0


Bugun ünlü psikolog Lütfü Özdemir hocamızla konuşacağız.

Merhaba hocam.

Psikoterapist Lütfü Özdemir : Merhaba

Araştırmalarımız sonucunda size ulaştık. Birçok psikoterapi alanında psikolojiuzmanlarına eğitimler veriyorsunuz bu nedenle en doğru isim sizsiniz diye sizinle ruh sağlığı ile ilgili röportaj yapmak istedik.

Psikoterapist Lütfü Özdemir : Teşekkür ederim ilginize tabi ki bu alanda çok değerli hocamlarım var ama bende elimden geldiğince ruh sağlığı uzmanlarına psikoterapi eğitimleri veriyorum.

Evet hocam çok mütevazi olduğunuzdan da bahsetmişlerdi.

Psikoterapist Lütfü Özdemir : Estagfirullah

Hocam toplumun bir bireyi olarak bizlerim kafası karışıyor kimisi diyorki terapiler faydasız kimisi diyorki ilaçsız tedavi olmaz. Bu ve benzeri konularda herkesin kafası karışık ne dersiniz bu konuda ?

Psikoterapist Lütfü Özdemir : Evet maalesef sizinde dediğiniz gibi birçok kişi farklı kanallardan farklı bilgiler alınca kafalar karışıyor. Başta şunu belirteyim Türkiye’de yasalar gereği tedaviyi hekimler yapar yani tıp fakültesi mezunu olmak gerekir. Amerika’da ve Avrupa’da farklı uygulamalar var fakat Türkiye’de tedaviyi alanında uzman hekimler yapar. Bu nedenle burada konuşacaklarımız psikoterapi ve psikolojik danışmanlık çerçevesinde değerlendirilmelidir. Herhangi bir tıbbi durum olunca hekime başvurmak gerekir.

Psikoterapi konusuna gelince maalesef ülkemizde 30-40 yıldır bitmeyen yaramızdır ruh sağlığı yasamızın olmaması bu nedenle de hangi meslek neler yapacak kimlerin ne gibi sınırları var bu tam olarak belli değil. Birde bunların üstüne koçlar, kişisel gelişim uzmanları, bilinçaltı temizlikçileri vb girince iş daha da çetrefilleşiyor. Tabi ki halk istediği yere gidiyor. Kimden daha fazla yarar sağlayacağını düşünüyorsa o alana yöneliyor. Burada maalesef reklam vs yi kullanarak etil ve bilimsel olmayan yönetemleri sanki kurtarıcı gibi halka sunup bundan rant sağlayanlar var bu konuda halkın bilinçli olması gerekir ama tabi igneyide kendimize batıralım bizler ruh sağlığı uzmanları olarak yıllardır fil dişi kulesinde kaldık yeterince kendimizi halka anlatamadık hiç anlatmadık demiyorum ama yeterince anlatamadık hala bir yasa çıkaramadık çok eleştirilen koçluk bile ülkemizde meslek olarak kabul ediliyor ama biz maalesef bir yasa çıkartamadık hala bu ve bunun gibi nedenlerle de yeterince halka inip bilimsel yöntemleri anlatamadık diye de düşünüyorum.

Peki hocam Halkın kafa karışıklığı nasıl giderilir ?

Psikoterapist Lütfü Özdemir : Bizim için burada önemli olan bilimsel kriterlerdir. Ben size çay ısmarlarım kendinizi iyi hissedersiniz ama bu ‘çay terapi’ anlamına gelmez. Şimdi ülkemizde moda oldu kim ne yaparsa yapsın önüne sonuna terapi kelimesi eklenip daha bilimsel ve etkili bir yöntemmiş gibi sunuluyor. Burada önemli olan bilimsel kriterlerdir. Örneğin Bilişsel Davranışçı Terapi 1970 li yıllardan beri hakkında binlerce bilimsel çalışma yapılıp etkililiği kanıtlanmış bir tekniktir. Yine aynı zamanda EMDR tekniği da özellikle Travmalarda etkililiği kanıtlanmış bir tekniktir. 3. Dalga teorilerden dediğimiz Kabul ve Kararlılık Terapisi de etkililiği kanıtlanmış tekniklerden bir tanesidir. Özellikle bu teknikleri hakkı ile bilen ve uygulayan terapistlere ulaşırsa halkımız kesinlikle fayda görecektir.

Peki hocam çocuklarda en etkili yöntem hangisidir?

Psikoterapist Lütfü Özdemir : Yine aynı şekilde bilimsel çalışmalar çocuklarda da en etkili tekniğin Bilişsel Davranranışçı Terapi olduğunu söylüyor. Bilişsel Davranışçı Oyun ve Masal Terapisi çocuklarla çalışılacak en etkili tekniktir.

Peki hocam terapist seçerken nelere dikkat etmemiz gerekir?

Psikoterapist Lütfü Özdemir : Terapist seçerken kesinlikle özgeçmişini araştırın. Ne gibi eğitimler almış, kaç yıldır bu işi yapıyor. Supervizyonunu tamamlamış mı ? gibi kriterleri iyi araştırmak lazım.

Çok teşekkür ederiz hocam çok bilgilendirici bir röportaj oldu teşekkür ederiz.

Psikoterapist Lütfü Özdemir : Ben teşekkür ederim.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir