Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Yükseliş Haber – Yukselishaber.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. İkinciel Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İkinciel Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

admin admin - - 3 dk okuma süresi
7 0


Artan araç fiyatları sebebiyle yeni bir araç sahibi olmak isteyenler, sıfır araçlara kıyasla daha uygun bütçelerle ikinci el araçları tercih ediyor. Alım satım işleminde bazı evrakların düzenlenmesi ve kontrollerin yapılması gerekiyor. Bu nedenle araç sahibi olacak kişinin araca ait resmi belgeleri görmesi, aracın trafik kaydının tespit edilmesi ve satış işleminin noter huzurunda yapılması gerekiyor.

İkinci el bir araç almak isteyen kişi satış işleminden önce aracın; Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), aracın son muayene bilgisi, trafik cezasının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Çünkü aracın vergi borcunun olması satışa engel bir durumdur. 2. el araç satın alan kişi şunlara dikkat etmelidir:

  • 2. el araca ait motor ve şasi numaraları TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında kayıtlı olmalıdır.
  • Alıcıya trafik ve tescil belgelerinin aslı ibraz edilmelidir.
  • 2. el araçlarda haciz ve çalıntı gibi vakalar görülebilir. Bu nedenle araç üzerinde haciz kararı, çalıntı kaydı olmamalıdır.
  • MTV borcu olup olmadığı öğrenilmeli ve aracın borçsuz olduğu belgelenmelidir.

Noterdeki satış işleminde bir satış sözleşmesi hazırlanır ve bu sözleşme noter, alıcı, satıcı tarafından imzalanır. Satış işlemi sözleşme imzalandıktan sonra gerçekleşir ve noter tarafından 1 ay süreyle geçerli “Tescile İlişkin Geçici Belge” düzenlenir. Tescil belgesinin aslı 1 aylık süre dolmadan alıcı kişinin adresine posta yoluyla iletilmektedir.


2. el araç satımı aynı zamanda bir devir işlemidir. Aracın satışından sonra bir de devir işlemi yapılır.Araç devir işleminde; noter satış belgesi, vergi dairesi tarafından kesilmiş ilişik kesme belgesi, Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi, plaka bilgisi, vergi numarası ve tescil ve trafik belgesi ibraz edilmelidir. Eğer araç farklı bir şehre taşınacaksa bu belgelere ek olarak “şehirlerarası trafik soruşturma yazışmalarına gelen cevap” belgesi de eklenmelidir.

2. el aracın yeni sahibi, en fazla 10 gün içinde Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmalıdır. Zorunlu Trafik Sigortası, trafik kazasında kusurlu olduğu resmi olarak belgelenmiş araç sahibinin karşı tarafa verdi maddi zararları ve yine karşı araçtaki yolcuların tedavi masraflarını karşılayan bir sigortadır. Aksi takdirde kusurlu araç sahibi maddi yükümlülük altındadır.

İkinci el araç alırken dikkat edeceğiniz yasal konuların yanı sıra, satın alacağınız aracın özelliklerine de dikkat etmelisiniz. Oto yedek parça konusunda sorun yaşamayacağınız, yakıt tüketimi düşük ve bakım maliyetleri düşük araçları tercih ederek aracınıza ayıracağınız bütçenizi düşürebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir